Грци још нису одлучили да ли се укида роминг за српске туристе

0

принтскрипт

Грчки министар туризма Василис Кикиљас изјавио је данас да је Министарство за дигиталну трансформацију Грчке послало дописе приватним мобилном оператерима везано за могућност укидања роминга или смањења тарифе за туристе из Србије.

„Реч је о приватним оператерима који сами доносе одлуке о ценама, али ми као држава радимо на томе да ситуација са те стране буде повољнија за туристе из Србије и надамо се да ћемо у наредних пар недеља имати вести везане за укидање роминга”, рекао је Кикиљас за Танјуг

Прочитајте још:  Пуцњава у Штрпцу – рањено двоје српске деце док су ишли у бадњаке
Он је још једном поновио да туристима за улазак у Грчку више нису потребне никакве епидемиолошке потврде, ни брзи, ни пи си ар тестови, ни потврде о вакцинама ни дигитални пасоши.

„ Потребан је само обичан пасош и широк осмех”, навео је он и додао да су се грчки стручњаци сложили и потврдили да тренутно нису потребни никакви протоколи на тему јавног здравља и да је, како каже, за улазак у земљу довољно добро расположење.

Прочитајте још:  Хоћемо ли коначно исправити историјску неправду и одужити се српским жртвама: Усвајање резолуције о геноциду над Србима у НДХ
Он истиче да су Срби добродошли било где у Грчку, и на Халкидики и на Пиреј, Тасос, јужну Грчку те да оквирне процене са састанка са туристичким оператерима у Београду говоре да је реч о 900.000 путника у току ове сезоне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о ценама смештаја наводи да је ова година тешка и за Грчку, као и све светске економије и да влада велики притисак због тренутне инфлације, али да ће ипак свако ко дође у Грчку моћи да нађе смештај према дубини свог џепа.

„ Као што сам рекао и мојој српској колегиници, министарки туризма Татјани Матић, са којом сам данас раније имао састанак, постојаће могућности за све. И за оне који желе луксузни одмор и за оне који су скромнијих платежних способности. За све ће постојати понуда и могућност избора”, каже Кикиљас за Танјуг.

Прочитајте још:  ЗОРАН ОБЈАСНИО: Без размишљања сам потрчао за мигрантом…
Истиче и да је влада његове земље великим новцем подржала туристички сектор како би он успео да задржи ниже цене и да привуче што више туриста.

Тако је овај сектор претходне године подржан са три милијарде евра а ове године са чак 6,5 милијарди.

„ Трудимо се да заштитимо ову грану, да је подржимо и помогнемо и јој како би туристи могли да наставе да долазе”, истиче Кикиљас.

Наводи да је ова туристичка година у Грчкој добро почела јер су Грци применили нову стратегију, која подразумева да је сезона продужена и да траје свих 12 месеци, јер су отворене и зимске и ускршње дестинације.

„ Сезону смо заправо отворили 1. марта и одмах су почели да пристижу крузери и чартер летови ка Родосу и Криту. Бројке за месец мај изгледају доста добро и дају нам добар разлог за оптимизам”, каже он.

Прочитајте још:  Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!
На питање колико ће рат у Украјини утицати на туристичку сезону у Грчкој саговорник Танјуга каже да не би требало да се одрази превише јер проценат туриста и из Русије и из Украјине у Грчкој није велики.

Грчка ће се, наводи он, превентивно више усмерити ка Румунији, Србији и Пољској а бележи и веома велики проток путника из САД, којих је током ове године на атински аеродром пристигло више од 150.000.

Прочитајте још:  Ухапшено девет особа, међу њима и високорангирани припадници Војске Србије
Из угла министра за туризам земље предодређене за ову делатност оцењује да су туризам и путовања суштинска и исконска потреба људи, својеврсно стање људског ума.

„ Људи су били затворени две године и нису могли да се крећу. У таквој ситуацији ја не могу да замислим дестинацију која је оригиналнија и јединственија за нова путовања од Грчке”, каже Кикиљас.

Додаје да у грчком језику постоји реч филоксенија која потиче још из античког доба и заправо значи исконску потребу људи да дочекују госте и учине да се они осећају добродошло.

„ У светлу значења те речи, ја видим ову сезону, очекујем много од ње и веома се радујем доласку српских туриста у нашу земљу”.

Прочитајте још:  Србија укида царину на увоз прасади
А он ће, каже, свој садашњи боравак у Београд искористити и да као заљубљеник у кошарку уживо погледа обе полуфиналне утакмице Фајнал фора.

Међу актерима ове завршнице Евролиге је и грчки Олимпијакос. Он полуфинални меч игра против турског Анадолу Ефеса, док се у другом састају шпански клубови Реал и Барселона.

„ Веома се радујем што ћу поново бити у кошаркашкој арени и што ћу гледати кошарку на највишем нивоу”, закључује у разговору за Танјуг Василис Кикиљас.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *