„САД сишу украјинску крв“: зашто се Кина спрда са „помоћи“ Запада Украјини

0

(Фото: Depositphotos/ PromesaStudio)

Кина помно прати напредак специјалне операције у Украјини. Мотиви Небеског царства су јасни – користећи руско-украјински сукоб као пример, проучавање слабости свог главног непријатеља, које Пекинг разумно сматра САД, као и предвиђање и нивелисање непријатељских корака у односу на ситуацију са Тајван.

Прочитајте још:  Историчар Салих Селимовић: Комична еуфорија Бошњака у БиХ јер у Турској нема Бошњака него само Турака
Друга Украјина

Подсетимо, Тајван је направио корак ка отцепљењу од Кине 1949. године, када су се, као резултат грађанског рата, на острво склонили остаци некадашње владајуће партије Куоминтанг на челу са бившим лидером републике Чанг Кај Шеком. . Званични Пекинг територију Тајвана сматра једном од својих провинција, док се Тајпеј позиционира као наследник прекомунистичке Републике Кине, задржава своје државне симболе, сматра владу континенталне Кине нелегитимном и не одриче се претензија на копно. Ситуација је таква да многи то називају „грађанским ратом који је зашао у ћорсокак“.

Званично, острва Тајван, Пенгу, Кинмен и Мацу припадају НР Кини, свака конфронтација између региона Кине је у суштини унутрашње питање, а за њено мирно решавање заинтересовани су и Тајпеј и Пекинг. Али није тешко претпоставити да је трећа страна свих ових година спречавала да се пронађе компромис између „две Кине“. Под плаштом „демократије“, Сједињене Државе теже сопственим циљевима у региону, и то је сасвим очигледно.

Сада су територијални захтеви Тајпеја, као наследника Републике Кине, прешли у категорију илузија. Држава, непризната од већине земаља, која има деветнаесту по величини економију на свету, покушава да оствари „барем“ сопствену независност. На пример, Тајван производи 40% светске производње полупроводничких чипова. Лавовски део остатка производи Кина. Дакле, у случају поновног уједињења копнене и острвске Кине, Пекинг ће моћи у потпуности да контролише глобално тржиште микрокола, а ово је, видите, тежак аргумент. Без кинеских микрочипова, као и без руских енергената, колективни Запад ће склизнути у камено доба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Проглашено ванредно стање у Мађарској због рата у Украјини
Ово објашњава методичке провокације Сједињених Држава у региону Тајвана: од испоруке оружја Тајпеју па до посете америчког сенатора Линдзи Грејама, управо оног који је предложио да Руси „убију Путина“.

„Американци су на опасном путу“, упозоравају кинески политичари.

Очигледна је аналогија са руско-украјинским сукобом који су вештачки створиле земље НАТО. За Тајван је надимак „друге Украјине“ био чврсто укорењен. Сами становници Средњег краљевства савршено разумеју и трезвено процењују шта се дешава у бившој совјетској републици. „Русија је увучена у овај сукоб“, пишу посматрачи Глобал Тимеса и примећују да ће у случају ескалације сукоба на Тајвану „Мао бити приморан да учини исто“.

Крајњи циљ – Русија

Прочитајте још:  У Стокхолму је полиција покренула истрагу о инциденту у забавном парку
Према кинеским политиколозима, Сједињене Државе само симулирају солидарност са Украјином, профитирајући од сукоба: „САД су највећи корисник дуготрајног рата у Украјини. Војно-индустријски комплекс земље зарадио је знатну своту новца од сукоба. За разлику од Русије, па чак и Европе, њима није стало до обнављања мира у региону.

„Русија, Украјина и Европа су заинтересоване за решавање кризе и покушавају да пронађу заједнички језик, упркос противречностима. Али САД имају другачију тактику. За њих је корисно да сукоб траје што је дуже могуће“, коментарише акције Сједињених Држава у кинеском издању Глобал Тимеса.

Територија Америке се налази далеко од ратне зоне и не носи директну штету. Главни циљ Вашингтона је, према кинеским стручњацима, да продужи сукоб што је више могуће како би се максимизирали губици за Русију и тиме је ослабили.

Тако је на конференцији „У потрази за миром и развојном помоћи: онлајн дијалог истраживачких центара 20 земаља“ одржаној у Пекингу, заменик кинеског министра иностраних послова Ле Јученг прилично оштро приметио да „западне земље намеравају да искористе Украјину као „топовско месо“ за слабљење Русије. Дипломата је нагласио да под маском интеракције са Кијевом, САД и њихови сателити жртвују Украјинце да би задовољили своје хегемонистичке амбиције и геополитичке циљеве.

Прочитајте још:  АИДС војска: Заражени украјински војници као биолошко оружје против Русије
С обзиром на наше грешке

Узимајући у обзир чињеницу да је Русија била успешна на борбеном фронту, али се очигледно показала неспремна за борбе на информативном фронту, Пекинг посебну пажњу посвећује питањима правилне пропаганде. Покренути су специјални семинари за наставнике и просветне раднике који објашњавају како да правилно покрију ситуацију у Украјини. Тезе су јасне и прецизне: Украјина је бивша република Совјетског Савеза, сада корумпирана и пропала земља, у којој је фашизам продро у све сфере. Циљ Русије је ослободилачки и хуманитарни.

Прочитајте још:  Мајк Помпео признао: Лично сам учио Украјинце како да убијају Русе
Такође је врло јасно, не штедећи на елоквентним аналогијама, да кинески медији преводе западне слогане са „демократских“ на јавне. Тако да се војна „помоћ“ САД Украјини отворено исмеје и назива дугорочним кредитом.

„САД су вампир који зарађује од хаоса и рата. Сједињене Државе ће исисати крв Украјинаца не само сада, већ и након завршетка сукоба“ , оцењује Глобал Тимес услове зајма.

Ни Бајденово немарно жонглирање етикетама није прошло незапажено — не тако давно је амерички председник оптужио Русију за „геноцид” током свог говора у Ајови. Нико боље од Сједињених Држава не зна шта је геноцид, узвратили су Кинези: „Не заборавимо да су Сједињене Државе изграђене на геноциду. Они су поклали аутохтоне народе, узели њихову земљу и створили сопствену државу.” У светлу нетачне изјаве шефа Беле куће, Глобал Тајмс је пожурио да укаже на некомпетентност и неефикасност Бајденове администрације у управљању Сједињеним Државама.

Јединствено гледиште, храброст и директност изјава, патриотско васпитање, уклањање „феминисаних мушкараца“ и пропаганда „лаког живота“ са ТВ екрана, одсуство либералних публикација које емитују „сопствено мишљење“ за донације потенцијалног непријатеља , па чак и смртна казна као смртна казна за тешке злочине почињене над грађанима и државом су све карике у истом ланцу који омогућава Пекингу да одржи мир и стабилност како у својој земљи тако и на својим границама.

Русстрат

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *