Вучић након састанка са председником Европског савета: Шарл Мишел је на веома снажан начин изразио очекивање и жељу да се Србија прикључи санкцијама против Русије

0

(фото:НСПМ)

Председник Европског савета Шарл Мишел на веома снажан начин је изразио очекивање и жељу да се Србија прикључи санкцијама против Руске Федерације, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„Ја сам га упознао са нашим политичким ставовима и желим да му се захвалим на свакој врсти подршке коју је ЕУ пружала Србији“, рекао је Вучић након састанка са Мишелом.

Прочитајте још:  Вучићев Кризни штаб најавио нову седницу
Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Европског савета Шарл Мишелом, након чега су се обратили јавности

– Срећан сам што данас могу да угостим Шарла Мишела уз нашем Београду, у нашој Србији. Посета је  од великог значаја за нашу будућност и зато не говорим то из куртоазије. Увек је имао довољно времена и пажње, и жеље да брже идемо ка ЕУ и својим личним ауторитетом је чинио све што је у његовој моћи да ми спроводимо реформе брже. Имали смо данас прилику на посетимо научно-технолошки парк, направићемо један заједнички научно-технолошки парк у Сарајеву, верујем да ћемо за то добити подршку европских фондова. Разговарали смо о европском путу Србије, и наш циљ јесте ЕУ – рекао је Вучић.

Председник Србије додао је да је Србија увек спремна на дијалог и да је захвална на свему што ЕУ улаже код нас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Желим грађанима Србије да кажем, да смо милион пута говорили о вредностима, али ћу говорити и о ономе од чега сви беже. Европска унија у робној размени учествује више од 60 посто у Србији. Треба да покажемо поштовање и према новцу и према свему што ЕУ улаже овде. Говорили смо и о КиМ и рекао сам – ми смо увек за дијалог – каже Вучић.

О рату у Украјини

– Разговарали смо, наравно и о глобалној ситуацији и о свим проблемима са којима се суочавамо у снабдевању енергентима и имамо обећање да можемо да рачунамо на помоћ. Председник Мишел је нагласио да Европски савет очекује да се Србија придружи санкцијама Русији, ја сам председника Мишела упознао са нашом ситуацијом. Захвалан сам на помоћи ЕУ и на улагањима, на путевима и пругама. Те брзе пруге ће нам много значити, посебно у снабдевању енергентима. Хвала вама председниче Мишел што сте дошли у Србију. Ми грађани Србије умемо да поштујемо све који долазе, посебно поштујемо пријатеље, али посебно показујемо добродошлицу онима који укажу поштовање према нама, а ви сте га показали.

Обраћање председника Европског савета

– Прво ћу рећи да треба већ сада да почнемо са Србијом да радимо на интеграцији у ЕУ. Ситуација у Украјини је после ковида унела много немира у глобална дешавања. Морам да нагласим да је ваша будућност наша будућност и да смо повезани, економијом пре свега. Овај рат има драматичан утицај на снабдевање енергентима широм Европе. ЕУ је позвала Западни Балкан да се придружи нашој новој стратегији за снабдевање течним гасом. Хвала вам, драги Александре – рекао је Шарл Мишел.

НСПМ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *