СВЕТОСАВСКА прикупила 2.000 потписа за укидање санкција Русији, идуће седмице штандови у Подгорици

0

Светосавска српска листа

Светосавска српска листа (СВЕТОСАВСКА) до сада је прикупила 2.000 потписа грађана Црне Горе, током кампање чији је циљ да се у скупштинску процедуру уврсти предлог Резолуције о укидању санкција Руској Федерацији. Тиме је завршен први дио политичке акције – ”од врата до врата”.

У другом дијелу кампање, у Подгорици, на локацијама код ”Висећег” (пјешачког) моста (преко пута Црногорског народног позоришта) и касније у близини Храма Христовог васкрсења, биће постављени штандови, почевши од понедјељка, 23. маја, за које смо стрпљиво чекали одобрење градског Секретаријата за комуналне послове. На овим локацијама грађани ће моћи да дају потписе којима ћемо извршити притисак на државне органе да престану са антируском политиком на домаћем и међународном плану.

Текст предлога Резолуције о укидању санкција Руској Федерацији, за који грађани Црне Горе дају подршку и потписе, интегрално гласи:

Скупштини Црне Горе

Предлог Резолуције о укидању санкција Руској Федерацији

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У складу са Повељом Уједињених нација, као највишим правним актом у међународној заједници;

Сагласно хијерархији у међународном јавном праву према којој је УН најзначајнија међународна организација, а Савјет безбједности УН њен најважнији орган;

Истичући да према члану 41. Повеље Уједињених нација само СБ УН може уводити санкције које су легалне и у складу са међународним јавним правом;

Имајући у виду једногласно усвојено саопштење СБ УН од 7. маја 2022. године којим је упућен јавни позив за мирно решавање ситуације у Украјини и констатована подршка напорима генералног секретара УН Антонија Гутереша, као и чињеницу да у том саопштењу нема осуде Руске Федерације, нити позивања на санкције;

Прочитајте још:  Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР

Подсјећајући да је Црна Гора од 2006. године пуноправна чланица УН и да су за њу обавезујуће одлуке СБ УН;

Уважавајући фактичко стање да Црна Гора није чланица Европске уније и да одлуке тог политичког и економског савеза, у правном смислу, нису обавезујуће за нашу државу, тражимо, у складу са начелом суверености народа и демократским принципима на којима се заснива свака модерна држава, а изнад свега поштујући већинско расположење народа у Црној Гори, да се укину нелегитимне и нелегалне санкције Руској Федерацији.

Подсјећамо да санкције уведене званичној Москви и братском руском народу, нису у супротности само са међународним јавним правом, него и са начелима демократије и суверености народа. Такве санкције доносе прије свега Црној Гори огромне и ненадокнадиве губитке у најзначајнијој привредној грани – туризму, јер онемогућавају долазак руских туриста. Тиме смо, као држава, свјесно, принципом аутодеструкције, закинути за годишње приходе од неколико стотина милиона евра.

У том правном, демократском и економском контексту, тражимо од Скупштине Црне Горе да представнике актуелне извршне власти примора да преиспитају одлуку о санкцијама Руској Федерацији, поштујући вољу народа. С обзиром да се санкције спроводе без народног референдумског изјашњавања и без одлуке двотрећинске већине у Скупштини Црне Горе, њихова валидност је спорна и са аспекта домаћег правног поретка.

Ми, грађани Црне Горе, поносни на заједничку славну историју и нераскидиве везе са нашим највећим традиционалним савезником, дубоко вјерујући у демократију, слободу и народну свијест, снагом воље и потписима, због части предака и будућности потомака, тражимо хитно укидање санкција Русији!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *