Пржи беспилотне летелице: Руси тестирали нови борбени ласер

0

(Фото: Sputnik / Виталий Белоусов)

Русија је тестирала борбени ласер који је способан да спржи непријатељске беспилотне летелице на растојању од пет километара за само пет секунди. Ново оружје је прилично ефикасно, јефтино, опасно по противничке дронове а, како истичу руски експерти, увелико се налази у служби руских Оружаних снага.

Вицепремијер Русије Јуриј Борисов саопштио је 18. маја током едукативног маратона „Нови хоризонти“ да је руска држава тестирала нови борбени ласер способан да уништи беспилотне летелице на растојању од пет километара за само пет секунди. Борисов наводи да је Русија развила, као и да масовно производи ласерске системе који су способни на термичко уништавање различитих средстава.

Према његовим речима, током тестирања новог оружја, беспилотна летелица је „једноставно изгорела и нестала са лица места“. Борисов сматра да ће у наредним деценијама ласерско и електромагнетно оружје заменити конвенционално оружје.

Ефикасно, јефтино и опасно

Како каже за Спутњик руски војни експерт Андреј Головатјук, борбени ласер је нова врста оружја која је прилично ефикасна.
„Ово оружје не захтева никакве посебне материјалне трошкове. Нема потребе за коришћењем муниције или пројектила. Најважније је да има струју. У способним рукама оно је веома опасно по непријатеља“, наглашава стручњак.
Председник фондације „Основаније“ Алексеј Анпиголов објашњава да је борба против непријатељских дронова прилично тежак задатак — многе беспилотне летелице су прилично јефтине и употреба скупих противваздушних ракета за њихово уништење је само бацање новца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Противник приликом сукоба може да користи лажне мете, као и дронове који скрећу пажњу. Ракетни систем који се у том тренутку налази на позицији се може испразнити, а затим однети на пуњење. Такође, ни ракете нису бесконачне. Ово није компјутерска игра“, истиче експерт.

Прочитајте још:  Медведев: СВО се наставља, биће још нових региона у саставу Русије

За пуњење батерије борбеног ласера у већини случајева користи се дизел гориво, додаје саговорник и наглашава да ово оружје има озбиљан потенцијал, као и да је прилично ефикасно у борби против беспилотних летелица.

Руси предњаче у производњи наоружања

Борбени ласери у великим количинама биће испоручени трупама већ 2024.године, а према речима ово стручњака, најважније је да се заврши тестирање оружја, као и да се идентификују његове предности и мане.

„После тога неће бити тешко проширити производњу јер је ово оружје већ добро познато и савладана технологија“, истиче он.
Према речима Головатјука, Русија је увек предњачила у производњи наоружања.

„Наше оружје се развија веома дуго. Оно показује да је веома ефикасно. Можемо да кажемо да је руска држава једна од водећих земаља у производњи најновијег наоружања“, наглашава саговорник.

Подсетимо, Русија заузима око 20 одсто светског тржишта наоружања, а укупна вредност наруџбина је око 50 милијарди долара. Главни купци руског оружја су Индија, Кина, Алжир, Египат. Пакет наруџбина већ годинама је око 50 милијарди долара, а годишње се извози наоружање у вредности од 14 до 15 милијарди долара.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *