Братислава открила лажне Словаке из Србије, националност се куповала због посла

0
словачке

(Фото: Freeimages)

Да ли су се после Мађара у Врању, у Србији појавили и лажни Словаци? Наиме, Матица Словачка са седиштем у Бачком Петровцу после три деценије изгубила је право да издаје потврде о словачкој националној припадности, јер су надлежни у Братислави посумњали да је тај документ издаван и онима који нису етнички Словаци.

У Матици за Н1 кажу да су сумњиве потврде издавали поједини месни одбори, а случај је завршио пред тужилаштвима у Словачкој и у Србији.

Прочитајте још:  Огласила се и ДНР: Пратимо ситуацију са лицима која не могу добити држављанство
У породичну кућу првог председника обновљене Матице Словачке стигли смо да би нам показао већ на први поглед сумњиве папире – потврде о словачкој националној припадности издате на имена оних који етнички Словаци очигледно нису.

„Ради се не о малој цифри, више од 100. И сад основно питање је због чега су они то радили, једини логични закључак је да су то наплаћивали. Сад колико? А према информацијама што су ми људи рекли колико су плаћали, наплаћивало се од 100, 200, 500 и 2.000 једна потврда. Евра“, прича Михаил Спевак из удружења „Словаци и суживот“.

Прочитајте још:  Британија ће примати само висококвалификоване странце, остале ће вратити на Балкан
Потврде које смо видели издате су у месном одбору Матице Словачке у Падини 2020. и 2021. године, а потписивао их је именом и презименом, сада већ покојни шеф месног одбора. Да нешто са уверењима не штима, посумњали су и у Братислави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Четири дописа је из Братиславе стигло на адресу њега, и онда су обавестили и централу и председник тадашњи и председник садашњи знали су. Били су обавештени шта се ради. А зашто нису предузели нешто, то треба њих питати”, каже Спевак.

Питали смо их.

“Нисмо истражни органи, ми не можемо да докажемо који је документ лажан, само за који сумњамо да је такав, и ти документи за које канцеларија и Матица, Канцеларија за Словаке у дијаспори у Братислави и Матица Словачка у Србији, у Бачком Петровцу, сумња да је проблематичан, тај је прослеђен Тужилаштву словачке републике. И они су нека од ових докумената проследила нашем тужилаштву”, рекао је Бранислав Кулик, председник Матице Совачке.

У Матици кажу да су на издавање лажних потврда посумњали пре две године. Конкретне кораке су предузели прошле године.

“Скренули смо и мало са политиком издавања и од тог момента се признају само уверења издата у Матици Словачкој у Србији”, додаје Кулик.

Прочитајте још:  Борба за брата, у шатору испред мађарске амбасаде
Односно искључиво у централи Матице Словачке у Бачком Петровцу. То за надлежне у Братислави није било довољно па је Матица после 30 година изгубила право да издаје потврде о националној припадности. А шта заправо тај папир доноси онима који су га наводно куповали?

“Тај статус иностраног Словака има бенефите у јавном превозу, има бенефите у хотелу, има бенефите код запослења и тако даље. Ти можеш добити привремени боравак на три месеца, на пример. Са овом картом инострани Словак две године добијаш”, објашњава Спевак.

Лажни Словаци су, закључује, вероватно плаћали за уверење с намером да у Словачку иду да раде.

Прочитајте још:  Александар Вулин: Осуда ЕУ и САД доказ да ме не желе у Влади Србије
На колико фалсификованих потврда сумњају, у ком периоду су се издавале и од стране којих месних одбора, питали смо и Канцеларију за Словаке у дијаспори.

Новинар портала “Тхе Словак Спецтатор” Роман Цуприк рекао је за Н1 да се први пут од оснивања канцеларије за Словаке у дијаспори дешава да се некој словачкој институцији у иностранству одузме право да издаје потврде о националној припадности, и изразио сумњу да би случај могао да буде повезан са “афером Самсунг” из 2017. године, када је откривено да су радници из Србије преварени од стране агенције за запошљавање.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *