Станови у Београду поскупели девет одсто

0
стан

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Очекује се смиривање тржишта некретнина уз много блажи раст или чак стагнацију цена.

Упркос поскупљењу грађевинског материјала грађевинска активност не опада. Станоградња расте, али расту и цене станова. Од почетка године новосаграђени станови у Београду су поскупели у просеку за девет одсто, а у Новом Саду за 16 процената. Према подацима Републичког завода за статистику у марту су издате 2.743 грађевинске дозволе, што је за 35,2 одсто више у односу на исти месец прошле године. Највећи број издатих дозвола, 76,2 процента односи се на зграде.

Према дозволама издатим у марту, у Србији је пријављена изградња 4.360 станова, са просечном површином од 70,7 квадрата. Предвиђена вредност радова новоградње у марту износи 80,8 одсто од укупно предвиђене вредности радова, а највећа грађевинска активност очекује се у Београду. Истовремено у првом кварталу 2022. порастао је број купопродајних уговора, за 6,7 одсто, у односу на исти период 2021. године.

Према подацима Републичког геодетског завода у првом тромесечју ове у односу на исти период 2021. забележен је раст броја купопродаја у Београду за 489 уговора (6,6 одсто), Новом Саду за 332 уговора (13,7), Нишу за 176 уговора (20,5) и Крагујевцу за 65 уговора (11,1). Вредност купљених некретнина износи 1,6 милијарди евра, што је 22 процента више него на почетку прошле године. Највећи удео у укупним новчаним трансакцијама имао је промет станова у износу од 889,5 милиона евра, од чега је у Београду за станове издвојено 562,5 милиона евра.

У Београду је просечна цена станова у новоградњи порасла за девет одсто, а распон се кретао од пет одсто на Вождовцу до 28 одсто на Палилули. Али је вредност пала за три одсто у Земуну и за пет одсто на Чукарици. Просечна цена по којој су у првом тромесечју куповани станови у Старом граду износила је 3.000 евра, где постоји тренд повећања цене од 14 одсто. Просечна цена квадратног метра на Врачару била је 2.228 евра, у Новом Београду 2.357 евра (поскупљење седам одсто), док је на Палилули квадрат скочио на 2.553 евра. На Чукарици је просечна цена метра квадратног 1.595 а у Земуну 1.755 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Новом Саду је највише скочила вредност новосаграђених станова, за 16 одсто па је просечна вредност квадратног метра износила 1.505 евра, а у Нишу и Крагујевцу око 1.000 евра, с тим што је тамо био скок цена у односу на прошлу годину за два, односно за пет одсто.

Прочитајте још:  Какав ће бити режим овог и идућег викенда
Небојша Нешовановић, руководилац одељења за процену у компанији ЦБРЕ, водећој светској фирми у области некретнина, каже да тражња диктира цене, али се очекује смиривање тржишта уз много блажи раст или чак стагнацију цена.

– Тражња је тренутно јака и отуда притисак на цене, али то ће се задржати у кратком року. Очекујемо да ће се уз финансијско и тржиште некретнина релативно брзо смирити и да ће притисак на цене бити мањи. Смиривање цена станова није у вези са тржиштем некретнина већ са финансијским тржиштем и привредом. Само је питање колико ће се мере ЕЦБ-а и ФЕД-а прелити на реални сектор – сматра Нешовановић.

Тренутну јаку динамику тражње прате и грађевинске дозволе и интересовање инвеститора. Они су и даље заинтересовани за улагање.

“Расположење инвеститора је добро и они још нису препознали проблем раста каматних стопа и промене на финансијском тржишту као нешто битно. Грађевински материјал је поскупео али су продајне цене некретнина скочиле знатно више. Што се тиче цена челика и гвожђа видели смо што смо најгоре могли да видимо и сада ће се цене прилично стабилизовати и ући у мирнији период” – наводи Нешовановић.

Маријана Авакумовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *