Бајден прети да ће војно бранити Тајван од Кине

0

(фото:АП)

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да би био спреман да користи силу како би одбранио Тајван и да САД стоји чврсто уз друге државе како би онемогућиле Кину да користи силу на Тајвану.

Бајден је казао да се Кина „флертује са опасношћу“ по питању Тајвана, јер има долете авиона близу овог острва, пренео је Ројтерс.
Убрзо после изјаве Бајдена, огласила се Бела кућа, која је саопштила да нема промене у америчкој политици према Тајвану.

„Како је председник рекао, наша политика се није променила“, рекао је званичник Беле куће, који је одбио да буде именован.
„Бајден је поновио нашу „политику једне Кине“ и нашу посвећеност миру и стабилности широм Тајванског мореуза. Он је, такође, поновио нашу посвећеност Тајванском споразуму којим се Тајвану обезбеђују војна средства да се брани“, казао је званичник.
„Политика једне Кине“ је дипломатско признање става Кине да постоји само једна кинеска влада.

САД признају и имају формалне везе са Кином, а не са острвом Тајван, које Кина види као отцепљену провинцију која ће се, како наводе из Пекинга, једног дана поново ујединити са копном.

Према „политици једне Кине“, САД признају, али не подржавају да је Тајван део Кине, пренео је Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тајван, који званично себе назива „Република Кина“, прогласио је самосталност од остатка земље после краја грађанског рата 1949. године. Пекинг, међутим, сматра да је острво интегрални део Кине.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *