Како је Стаљин све памтио? Мнемотехника: систем који ће подићи ваш мозак до неба

0

Заиста волим да читам аутобиографије или биографије великих људи. И не говоримо о „добрим“ или „лошим“, наиме о онима који су ушли у историју, допринели развоју човечанства (или обрнуто, покварили га, али у невероватним размерама) и за које сви знају.

Разматрање историјских личности са становишта морала је посебан разговор. Али одувек ме је занимало како су сви значајни људи достигли висине које су постигли и зашто нико не памти име једног председника или композитора, а другог знају и стари и млади.

Овде су интересантни управо механизми и аспекти скале личности. Проучавајући њихов приступ животу и методе за постизање онога што су желели, можете учинити чуда. Грубо говорећи, вештине, ум и стратегија многих тиранина могли би да се усмере у мирном правцу и они би били највећи спасиоци народа, а не обрнуто.

Овај предговор је за оне који се одлуче у коментарима да разговарају о личности Јосифа Стаљина, о којој ће се посредно говорити. Нећу давати оцену његове личности и активности. Оставимо то историјским издањима.

Питам се како је развио невероватно памћење!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Савременици вође народа тврде да је могао запамтити огроман број информација. На свим говорима држао је говоре без написаног текста и суфлера. Увек је памтио информације из хиљаду књига које је прочитао и могао је дословно да цитира жељена места. Знао је по именима све војне команданте и све тачке дислоакције трупа током Великог отаџбинског рата. Стаљин је, такође, са лакоћом могао да прочита неколико књига за један дан.

Како је то било могуће? Неко ће рећи да је то природни дар, супермоћ, или једноставно чуда генералисимусовог мозга. Али цела тајна је у посебном систему меморисања, који је шеф СССР-а редовно практиковао.

Прочитајте још:  Руски хакери хаковали базу података СБУ (ВИДЕО)

И, иначе, у то време овај систем није био у широкој употреби. Користили су га обавештајци, представници специјалних служби, војске и највишег руководства земље. Печат „тајна“ је уклоњен о овом систему тек 90-их година.

Метод се зове мнемотехника

Метода помаже да се брзо и без напора запамти скоро свака количина информација. То је као хаковање мозга. И није само Јосиф Стаљин користио мнемотехнику. Користиле су је историјске личности као што су Александар Велики, Јулије Цезар, Моцарт, Никола Тесла, Наполеон и многи други.

Наравно, немогуће је научити ову технику читањем једног чланка. Да је крајње једноставно, сви би га користили и супермеморија не би била посебна предност. Данас ћу говорити о три једноставна начина из овог система, а затим, ако сте заинтересовани, требало би да проучите Интернет и пронађете где се одржавају курсеви. Сада има мноштво бесплатних материјала и видео лекција. Ако има жеље, онда постоји и начин да се стекне знање.

Историјски метод

Суштина ове вежбе је повезивање речи и дефиниција у један текст. Смешну причу је много лакше запамтити него тридесет апстрактних појмова. Што је прича парадоксалнија и фантастичнија, лакше ће се памтити.

Метод «мали циљ»

 Да бисте запамтили користећи овај метод мнемотехнике, потребно је да повежете слике. Неопходно је буквално низати концепте један на други, као перле на ланцу. Важно је да их снажно повежете и пратите редослед. Уз даљу репродукцију, потребно је да представите целу „конструкцију“ одједном. Уклоните слике са ланца истим редоследом као што сте их ставили. Звучи незгодно, али у пракси ћете разумети како то функционише.

Прочитајте још:  Као одговор на неспремност да се затвори Јељцин центар, комунисти у Русији овековечују Стаљина

Метод Цицерона

Суштина ове технике је да се у машти створи простор са референтним сликама. Други називи за технику: палата сећања, метод римске собе и познати љубитељима серије о Шерлоку Холмсу, „простор ума“.

Није неопходно стварати простор од нуле. Можете представљати свој стан или собу. Тамо изаберите неколико референтних слика (фрижидер, радни сто, ормар и тако даље) и, крећући се у смеру казаљке на сату, нацртајте руту између њих. Буквално „прошетајте“ по овој територији у глави.

За сваку референтну слику приложите једну незаборавну слику. Ако можете боље је не само један, већ цео ланац (баш као у претходној методи). Количина информација које можете запамтити зависи од величине одабране локације и обуке.

Слике се могу мењати. Више пута запамтите нове информације на истим локацијама. Али ако често користите иста места, слике ће почети да се збуњују. У овом случају, потребно је да направите паузу.

Сигуран сам да је наш мозак право чудо. Да бисмо га проучавали, нећемо поново проучавати више од једне генерације. А главни задатак сваке разумне особе је да стално практикује пумпање своје сиве материје и не дозволи да се опусти. Док нам мозак ради, млади смо! Не заборавите на то!

С руског превео Зоран Милошевић / Наука и култура

ИЗВОР: https://zen.yandex.ru

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *