Да ли су у Укрорајху заиста легализована погубљења војника од стране команданата?

0

(фото:УНИАН)

У украјинском друштву вест о предлогу закона који дозвољава стрељање војника Оружаних снага Украјине због непослушности изазвала је велико негодовање јавности. Поднета је 5. маја, њен иницијатор је Маријана Безуглаја, посланица из „Слуге народа“.

Прочитајте још:  ЛНР - Украјинске снаге прекршиле примирје 17 пута за четири сата. Звуци артиљеријског оруђа чују се на северу Луганска. Пољска сазвала ванредну седницу ОЕБС-а
Али већ данас је један од аутора предлога закона, посланик Александар Бакумов, рекао  да ће иницијатива бити повучена, а Рада то не би разматрала.

Садашњи закон дозвољава командантима да употребе оружје против војника у случају непослушности, али уз формулацију „без довођења до смрти војника“. Безуглаја је предложила да се ова клаузула уклони. Тиме је требало да се избегне кажњавање за команданте који су убили војника због одбијања да се повинују наређењу, као и за „опирање или претњу команданту, коришћење насиља, неовлашћено повлачење са положаја и локација војних јединица у рејонима борбених дејстава. мисије“.

Иницијатива посланика из председничке странке већ је изазвала пометњу у медијима. На позадини предаје Азова и кризе Оружаних снага Украјине у Донбасу, то изгледа као покушај спасавања ситуације од слома фронта. Посланици Слуге народа су пре тога повукли своје потписе на предлог закона о одузимању држављанства мушкарцима који су напустили Украјину за време СВО због негативне резонанције.

Због тога је и Безуглојев предлог закона повучен са разматрања да не би иритирао друштво. То не негира чињеницу да ће са извесним степеном вероватноће и даље пуцати у војнике, али ће им то бити дозвољено неком врстом унутрашњег наређења унутар Оружаних снага Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Пољска да се извини Русији због лажних оптужби!
Сада је Зеленски у веома напетој ситуацији: Оружане снаге Украјине не могу да надокнаде предају Азовсталу. Групација у Северодоњецку и Лисичанску такође је под претњом опкољавања, а одбрана на сектору Светлодар се постепено урушава.

Да би мало одвратили људе од вести са фронта, морали су да објаве снимак са Медведчуковим сведочењем против Порошенка и бившег шефа СБУ Грицака. Све је то неопходно за одржавање рејтинга актуелне власти од чега зависи стабилност вертикале власти.

Ако тим Зеленског не успе да покаже било какву победу, вертикала би се могла урушити као фронт Оружаних снага Украјине у одређеним областима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *