СПЦ признала аутокефалност Македонске православне цркве, Порфирије најавио признање и осталих помесних цркава

0
порфирије

Нови патријарх СПЦ Порфирије Папољубац

“Браћо и сестре, сигурни смо да ће и друге помјесне цркве дочекати аутокефалност МПЦ – ОА”, рекао је патријарх Порфирије

Патријарх Српске православне цркве Порфирије на данашњој заједничкој литургији СПЦ и МПЦ – ОА у Скопљу признао је аутокефалност Македонске православне цркве.

Он је у свом говору рекао да ће након комплетирања правних докумената, бити припремљен званични акт и обавјештене све остале православне канонске цркве.

Патријарх СПЦ Порфирије очекује да све помјесне цркве прихвате аутокефални статус Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

“Браћо и сестре, сигурни смо да ће и друге помјесне цркве дочекати аутокефалност МПЦ – ОА”, рекао је патријарх Порфирије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Литургија је одржана на дан Светих словенских просветитеља Kирила и Методија.

Македонски поглавар Архиепископ охридски и македонски Стефан захвалио је члановима Светог архијерејског синода СПЦ на признању аутокефалности МПЦ.

Данашња заједничка литургија у Скопљу наставак је отопљавања односа двије цркве, започетог заједничком литургијом у четвртак прошле недеље у храму Св. Саве у Београду.

Обје земље и два црквена народа означили су ову литургију као историјски чин, чиме је потврђено превазилажење 55-огодишњег раскола између СПЦ и МПЦ-ОА и обнављање канонског и евхаристијског општења.

Васељенска патријаршија је 9. маја признала за канонску Охридску архиепископију.

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *