Недимовић тврди да шећера има довољно, само га је тешко наћи!

0

(фото:Илустрација)

Влада Србије требало би на сутрашњој седници да донесе одлуку о малопродајној цени шећера, а очекује се да килограм максимално кошта 89 динара, без обзира на величину паковања, потврђено за Н1 у Влади Србије. Стручњаци кажу јасно је да је у питању социјална мера, али да, уколико буде задржана дугорочно, може угрозити производњу шећера.

Шећера у Србији има, уверавају и надлежни у Влади, али и стручњаци.

За грађане Србије је, ипак, данима проналажење ове намирнице на рафовима продавница игра на срећу.

„Нисам сада га ни тражио, имамо га у довољним количинама за свакодневне потребе. Просто ми није јасно што људи праве залихе“.

“Ништа нећу да правим, а имам кило за кафу кад неко дође. Тако да нисам се интересовала за шећер”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Немам кући ни кило шећера, немам. Сад дођох да питам да л’ има, али они кажу не знамо дал ће да дође”, рекли су нам грађани.

Шта се десило – пита министар пољопривреде и уједно одговара: Србија у билансима има довољно шећера и више него што је потребно. Најављује да ће појачане количине бити дистрибуиране у наредним данима.

“Очигледно да је било шпекулативних радњи на различитим нивоима. Играња са грађанима и државом не може да буде и ми ћемо то спречити немојте имати никакву дилему. Знате како то кад дође до конкретног онда произвођачи вичу да су продавци, продавци вичу да су произвођачи а и једни и други вичу да је неко трећи”, објашњава министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Покушао је неко министру да објасни да на рафовима шећера нема због сока од зове и слатког од јагоде, али таква појашњења га нису заварала.

Прочитајте још:  Додик: БиХ неће у НАТО остајемо неутрални

“Ја можда јесам министар, али долазим из пољопривредног краја и знам како се прави сок од зове и слатко од јагода и немојте да се играте са мном са таквим стварима”, додао је.

Верује да је неко покушао да има већу цену шећера и додаје да ће такве наде пасти.

Извор : Н1
Наде су већ распршене поруком председника Србије из Давоса да ће цена шећера бити ограничена за све количине. Из Министарства трговине потврдили су за Н1 да ће Влада усвојити измењену Уредбу према којој ће цена шећера бити уједначена за сва паковања у којима се продаје у малопродаји – и требало би да кошта 89 динара по килограму.

Иако ограничење цене шећера у свим паковањима тренутно значи да грађани неће имати додатни издатак за ову намирницу, стручњаци упозоравају да дугорочно то може имати негативне последице на производњу.

“Kада имате ограничење финалног производа, са друге стране имате слободно формирање цена за сировине које користите да се направи тај производ, онда је велики терет на произвођачима”, рекао је помоћник директора за аналитику у Привредној комори Србије Бојан Станић.

Зато је, каже, потребна помоћ државе како би се одржала производња. Додаје да разлога за страх може имати уколико се проблему не приступи стратешки.

“Имамо два велика произвођача, уколико би се десило да један одустане од производње шећера, да се преорјентише на друге ствари као што су се многи произвођачи преорјентишу на производњу ових ратарских култура које су једноставније за производњу пшеница, кукуруз, соја у том смислу би производња шећера генерелно била угрожена”, појашњава Станић.

Прочитајте још:  РТ:Европска уцена: како су нове антируске санкције погодиле Србију

У таквом сценарију би, каже, Србија, могла зависити од извоза, док сада у потпуности има сопствену производњу.

Н1

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *