ЦНН је 23. маја објавио извештај да Русија… „краде украјинско жито“. „Ексклузивни сателитски снимци америчке компаније Макар Тецхнологиес показују да руске трупе краду жито из украјинских лука“, гушио се дописник ЦНН- а Алекс Маркардт на брзину измишљеном сензацијом .

На сликама се не види какви су то бродови и где се налазе. Међутим, италијански Кориере дела Сера пише : „Слике су снимљене у кримској луци Севастопољ… На њима се види како два брода за расути терет под руском заставом утоварују оно што би могло бити украдено украјинско жито . “

Лист тврди (слике су снимљене 19. и 21. маја) да су бродови Матрос Позинич и Матрос Кошка привезани уз оно што се чини као складиште житарица, а жито се са транспортера сипа у отворени складишни простор. У међувремену, према веб страници за праћење морнарице МаринеТрафик.ком , оба брода су до тада већ напустила луку.

„Крим, припојен Русији, производи мало житарица, за разлику од богатих украјинских региона Херсона и Запорожја, који се налазе одмах на северу“ , пише италијански лист, тврдећи да су „руске трупе на окупираним територијама испразниле неколико складишта “ .

Извештај Американаца и коментари Италијана звуче смешно. Уосталом, Русија је, према западним медијима, блокирала украјинске луке и спречава извоз жита из Одесе. Како је онда ово жито завршило у руском Севастопољу? И како је Русија могла да га „украде” из Одесе?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али „цивилизована Европа” се већ припрема за крађу украјинског жита, наводећи да ако се украјинске луке које су блокирали Руси не деблокирају и жито не изнесе из Украјине, свету „прети глобална глад”. Иако је луке блокирала украјинска страна, минирајући њихове акваторије.

Канадска министарка иностраних послова Мелание Јоли рекла је 23. маја да Запад мора брзо помоћи Украјини да извози своје залихе житарица као одговор на надолазећу глобалну кризу хране. „Морамо ослободити украјинску пшеницу и отпремити је у европске луке “, рекао је министар.

Па ко то вуче покрадено машући бауком „глобалне глади“?

Украјину називају житницом Европе. Према ИХС Маркит- у, Украјина је 2021. године заузела друго место у погледу испорука житарица у ЕУ (14% од укупног увоза житарица у ЕУ). У циљу остваривања извоза украјинског жита, Европска комисија је прогласила стратегију солидарности ЕУ са Украјином по питању „деблокаде граница и повећања капацитета путева и железнице за извоз украјинског жита“ .

Прочитајте још:  РАДИЋ: Не браните Шојгуа! ЗАРКОВИЋ: Не повлађујте Западу! Жестока расправа у ”РасПравди”
А министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис предложио је стварање поморске коалиције за извоз житарица преко Одесе, која би укључивала неке чланице НАТО-а и друге земље којима су потребне залихе жита (на пример, Египат).

Идеју о Ландсбергису млађем подржала је шефица британског Форин офиса, сада чувена Лиз Трус , која је понудила да пошаље ратне бродове за пратњу бродова са житом из Одесе. Планирано је и да ракете дугог домета буду распоређене у Украјини „како би се спречили покушаји Русије да саботирају коридор “ , наводи Тајмс . А шеф Пентагона Лојд Остин захвалио је Данској, која је обећала да ће Украјини обезбедити серију противбродских ракета дугог домета „Харпун“ за заштиту теретних бродова који извозе жито.

Прочитајте још:  Естонска премијерка Калас није могао да убеди Политицо да она „не једе руско“
Под овом буком Запад је већ заузет извозом жита. На улазу у црноморску луку Сулина у Румунији сада је регистрована приметна гужва бродова (ту се, како се прича, налази највећа илегална размена украјинског жита).

Руско Министарство спољних послова наглашава да „разговори о наводном блокирању Русије извозу украјинског жита у црноморске луке и резултирајућем дефициту на тржишту жита нису ништа друго до спекулације “ .

Прочитајте још:  Ко је био митрополит Амфилохије
Бивши радник одеске морске луке рекао је за РИА Новости да Украјина извози резерве пшенице из складишта у луци Одеса „алтернативним путевима“, упркос претњи од несташице жита у самој земљи. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја прецизирао је да се жито из Украјине извози и возовима и баржама дуж Дунава.

Логично је претпоставити да кијевски режим, смањујући залихе хране у земљи, плаћа украјинским житом оружје које се Украјини испоручује са Запада. Како је пре неки дан јасно рекао портпарол Дмитриј Песков , железничке пруге којима се оружје испоручује из Пољске у Украјину остају нетакнуте. Оружје и даље долази.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *