Енергетска криза – победници и губитници

0
енергената

(фото:ФСК.РУ)

Цене енергије су на рекордним нивоима: али америчке нафтне и гасне компаније чак и не покушавају да инвестирају у производњу. Уместо тога, троше милијарде долара додатног профита на исплату дивиденди и шпекулације акцијама.

Прочитајте још:  Аустријски канцелар признао да његова земља неће моћи без руског гаса
Бајденова политика дављења америчке нафтне индустрије постигла је свој циљ. Ни сада тржиште нафте и гаса САД нема могућности да повећа производњу. Нема довољно цевовода за испоруку, чију је изградњу блокирао Бајден. Немогуће је развијати нове територије – Бела кућа не издаје дозволе због еко-агенде.

Сједињене Државе и даље производе знатно мање нафте  него у марту 2020. – пре пандемије. У исто време, цена горива у САД остаје на рекордном нивоу – и овог лета може да почне несташица дизела. Бела кућа је послала још једну делегацију на Блиски исток да још једном моли заливске монархије да повећају вађење нафте. Ово је пета америчка делегација за три месеца. Међутим, ОПЕК и даље инсистира да не планира повећање производње.

Прочитајте још:  Отклоњен квар у Бугарској, у поноћ настављен пренос гаса ка Србији
У међувремену, Запад је огорчен чињеницом да земље света увелико купују нафту од Русије. Само Индија је у марту увезла исто толико руске нафте колико и у половини прошле године. Кина такође намерава да повећа своје стратешке резерве – у случају могуће кризе око Тајвана.

У позадини неуспеха покушаја да се уведе ембарго, Грчка са Италијом пожурио да купује енергију из Русије – поставши главно чвориште за снабдевање руске нафте Европи. Очигледно, нису сви спремни да се придруже редовима губитника у енергетској кризи – али је мало вероватно да ће САД под Бајденом бити међу победницима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков/Телеграм

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *