Ирски постаје службени језик Северне Ирске

0
британију

Лондон (Фото: Пиксибај)

Парламент још није формиран, сазив блокирају унионисти, од којих је власт први пут у историји узела странка Шин Фејн, а на столу је већ предлог да ирски постане службени језик Северне Ирске. Влада Уједињеног Краљевства покренула је ову причу на општу радост новоизабране владајуће партије, која се залаже да уједињење две Ирске.

Унионисти су се одавно одупирали овом потезу сматрајући га претњом британском идентитету, као што су опструирали у скупштини и свежу одлуку да се одобре услуге абортуса о трошку државе. Националистичка партија Шин Фејн поздравила је ове најаве као корак напред ка коначном укидању архаичног антиирског законодавства и његову смену званичним признавањем ирског језика, а аплаудирала је и шефица странке Мери-Лу Макдоналд, која је иначе и пре неки дан у Лондону била изузетно оштра на енглеском језику, где је инсистирала да поменути закон буде усвојен што пре.

Ирска је земља у којој су и саобраћајни знаци двојезични. Називи места наведени су на енглеском и на ирском, који је иначе Унеско ставио на листу угрожених језика. Ирци галски језик („gaeilge” је назив који се користи на ирском) сматрају обележјем свог идентитета. На попису од пре десетак година свега је 3,7 одсто становника истакло да течно говоре ирски, па је Министарство образовања почело да улаже у школе за учење овог језика захваљујући управо ангажованости Шин Фејна у време учешћа у власти у претходним владама.

Промоција језика, поготову међу децом, заживела је последњих година, а Демократска унионистичка партија (ДУП) пре две године се нашла у ситуацији да је морала да подржи предлог закона, али су убрзо нашли начин и да одступе позивајући се на то да није испуњен ни њихов захтев да Лондон укине постбрегзитовски трговински протокол, по којем се роба која излази из Шкотске, Енглеске и Велса ка ЕУ проверава у Северној Ирској. ДУП не жели да се те провере обављају у Белфасту, где су у међувремену на изборима изгубили од странке Шин Фејн. Ово је први пут откако је пре стотину година формирана Северна Ирска да ће странка, некада политичко крило Ирске републиканске армије (ИРА), која се залаже за уједињење с Републиком Ирском која је у ЕУ, имати власт на северу.

Прочитајте још:  Ле Пен: Британија је коначно стекла своју слободу!

Од када је постало јасно да ће Белфаст добити првог националистичког премијера, Даунинг стрит је вешто почео да флертује с обе стране. Претходно је Борис Џонсон запретио Бриселу да ће једнострано укинути протокол како би одобровољио унионисте да именују председника скупштине, а сада и новим предлогом о службеном језику слади апетите Шин Фејна. Наиме, тамошњи систем намеће да у власти буду заступљени представници свих партија, па Шин Фејн треба да именује премијера, а унионисти председника скупштине, што они одбијају свесно блокирајући функционисање скупштине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, Шин Фејн има разлога да сумња у овај потез. Наиме, усвајање закона могло би да буде одложено и тако би ДУП био додатно подстакнут да оживи поделу власти у Стормонту, одакле би, кад напокон формирају парламент, могли да наставе да опструишу усвајање ирског као службеног језика. Дакле, унионисти сада имају додатни мотив да поставе председника скупштине.

„Ситне рибе” су се већ упецале. Више од 10.000 активиста поборника галског језика демонстрирало је центром Белфаста подижући притисак унионистима. Нацрт закона оснажио је активисте, а ускоро ће и остале, да инсистирају на максималној заступљености Ираца на сваком кораку. Лондон у белим рукавицама мора да третира осетљиво северноирско питање, а сада је на ДУП да повуче следећи потез.

Љиљана Вујић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *