Стари Брод: Обиљежено 80 година од Покоља у Старом Броду код Вишеграда

0
Јуче, уочи дана када се празнује Св. новомученик Вукашин Мандрапа, у Старом Броду код Вишеграда, парастосом је обиљежено 80 година од стравичног злочина над Србима када су хрватске и муслиманске усташе пуковника НДХ Јуре Францетића, извршиле Покољ над више од шест хиљада српских цивила.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја.

Овом молитвеном и комеморативном Сабрању, присуствовала је и делегација удружења Јадовно 1941. из Бање Луке као и пријатељ удружења и један од двојице задужбинара Меморијалног центра, господин Спасоје Албијанић.

За подсјећање, аутор небоземно лијепог, јединог Меморијалног центра посвећеног жртавама Покоља, је млади архитекта из Зворника Новица Мотика.

 

Помену за страдале, присуствовали су и бројни потомци и поштоваоци жртава, изасланици српских политичких првака, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, српски посланици у Парламентарној скупштини БиХ и Народној скупштини Републике Српске као и начелници локалних општина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након парастоса и обраћања званица, бесједу је одржао Парох Вишеградски Отац Драган Вукотић, потомак жртава, иницијатор и највећи прегалац у отимању од заборава Покоља над Србима у Старом Броду и Милошевићима.

Овогодишњем Сабрању у Старом Броду, претходиа је свечана Академија одржана у Културном центру Вишеград.

Приредио:

Душан Басташић

Предсједник УГ Јадовно 1941.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *