Вучић: Добар разговор са Путином, договорили смо изузетно повољну цену гаса

0
вучић, србине, србије, косова

(фото:Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас имао врло добар телефонски разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином са којим је, како је истакао, договорио изузетно повољну цену гаса за Србију.

Вучић је након обиласка складишта робних резерви у Београду, новинарима рекао да најважнија тема данашњег разговора са Путином била истек гасног сппоразума, после десетогодишњег трајања, 31. маја.

„И оно што могу да вам кажем је да смо договорили главне елементе који су веома повољни по Србију. Договорили смо се да ћемо потписати уговор на три године, то је први елемент уговора, и мислим да изузетно одговара српској страни. Други важан елемент је да ће формула коју користимо остати иста (нафтна формула), тако да ће цена бити веома повољна за нашу земљу“, казао је Вучић.

Додао је да је одмах после разговора са Путином, упутио писмо директору Гаспрома Алексеју Милеру “да колико сутра, прекосутра разговарамо о количинама”.

Председник је прецизирао да ће цена гаса за Србију, по договореној формули, зависити од цене нафте, и да ће, чак и кафа је нафта најскупља, цена гаса коју ћемо плаћати износити од 310 до 408 долара за хиљаду кубних метара гаса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То се, међутим, како је додао односи на договорених 2,2 милијарде кубних метара гаса, али Србији ће, због све веће индустријализације, бити потребно додатних 800 милиона кубних метара гаса, и цена за ту додатну количину, биће тема разговора са Гаспромом.

“Ако смем то да кажем и ако све ово реализујемо из договора са Путином, ми ћемо по питању снабдевања гасом имати сигурну зиму”, казао је Вучић истичући да је цена гаса коју је договорио са руским председником у овом тренутку три пута мања – а зими ће, како је истакао, бити чак десет пута мања – него што плаћају остале европске земље.

Прочитајте још:  Летонија: Напад на локалне становнике због руске заставе

Путин рекао да је мировни споразум за Украјину на столу
Вучић је рекао и да је председнику Путину пренео став Србије да бисмо желели да се што пре успостави мир у Украјини.

“Рекао ми је да постоји понуђени споразум, уговор, са којим су упознати, који је на столу у Москви, Kијеву, и у другим центрима Запада”, казао је Вучић.

Додао је и да је чуо неке елементе тог споразума, али да је Србија мала земља да би решавала те проблеме, и да се “само нада да ће се успоставити мир”.

Н1

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *