Aмбасадор Мексика у Србији: Мексико је изричито јасног става у корист поштовања интегритета и суверенитета Србије над КиМ, у складу са основама Резолуције 1244

0

Мексико и Република Србија су 24. маја обележили 76 година непрекидних дипломатских односа започетих с бившом Југославијом, чији је Србија наследник. За све ово време чврсте везе пријатељства и разумевања између наше две земље омогућиле су нам да се суочимо с различитим изазовима и ојачамо наше односе у свим областима. Биланс наших дипломатских односа за ових 76 година веома је позитиван.

Наше везе су утемељене на два стуба социјалног поглавља наше билатералне агенде: флуидан и сталан политички дијалог наших званичника на највишем нивоу, заснован на пријатељству и поштовању, и интензивна културна и академска сарадња, која додатно уједињује наша друштва.

Народи Мексика и Србије деле слична искуства и достигнућа у својој историјској борби за очување свог суверенитета и националног идентитета. У складу са својим чврстим принципима спољне политике и придржавајући се међународног права, Мексико је изричито јасног става у корист поштовања интегритета и суверенитета Србије над Косовом и Метохијом, у складу са основама Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Следећи ову принципијелну спољну политику и поштујући међународно право, Мексико и Србија су се усагласили с међународном заједницом поводом јасне осуде агресије Русије на Украјину и захтевају поштовање суверенитета и територијалног интегритета украјинског народа. Исто тако, изјаснили смо се за хитно, мирно и преговарачко решење овог сукоба и за слање хитне хуманитарне помоћи жртвама овог рата.

Захваљујући сталном политичком дијалогу између Мексика и Србије, идентификовали смо нове теме сарадње која ће унапредити наше односе у области трговине и инвестиција, техничке и научне сарадње, у зближавању наших градова, у оснаживању наших дијаспора и у продубљивању академске и културне размене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Грчић отишао критикујући министарку, радник о стању у ЕПС – мајмун ушао у тенк

На пример, промовишемо већу сарадњу између наших високоспецијализованих институција у областима биомедицине, биоинжењеринга и развоја вештачке интелигенције. Такође, активно подстичемо у нашим земљама братимљење градова са сличним одликама, као средство за приближавање наших заједница и промовисање трговинске и инвестиционе агенде.

Исто тако, покренули смо контакте како бисмо поделили искуства богате и успешне политике наших влада у бризи и оснаживању наших заједница у иностранству, што ће ојачати поглавље наше друштвене агенде.

На културном и академском плану, и даље радимо заједно на промоцији шпанског језика и превођења на српски дела многих познатих мексичких писаца, уз подстицање веза између професора и студената наших високошколских установа.

У јуну ове године одржаћемо шесту седницу Механизма политичких консултација између Мексика и Србије, овога пута у Мексико Ситију, будући да је прошлогодишњи сусрет одржан у Београду. Ово ће бити добра прилика да и даље радимо заједно на широком политичком дијалогу и да подстичемо сарадњу у новим областима које смо установили. Приредићемо велику добродошлицу српској делегацији.

Мексико и Србија чврстим корацима напредују у јачању наших веза, стављајући социјалну и људску компоненту у центар наших билатералних односа. Снага нашег односа ће нам омогућити да још једном превазиђемо изазове компликованог међународног контекста, повећавајући сарадњу у корист наших народа у наредним годинама.

Срећна годишњица!

*Aмбасадор Мексика у Србији и на нерезидентној основи у Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној Гори

(Политика)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *