Цена гаса рачунаће се по нафтној формули – шта то тачно значи

0

(фото: Depositphotos, cherezoff)

Уредница портала “Енергије Балкана” Јелица Путниковић каже за РТС да је нови уговор о куповини руског гаса добар због цене, али и због енергетске и геополитичке ситуације. Објашњава и шта значи то да ће се цена рачунати по нафтној формули.

Јелица Путниковић објашњава да је добро што је уговор о куповини гаса склопљен на три године јер ће, кад се реши ситуација са Украјином, моћи да се преговара о некој повољнијој цени.

Према њеним речима, нафтна формула значи да нећемо плаћати цену гаса која је актуелна на гасним берзама.

“Нафтна формула значи да се прати цена нафте и да се у тренутном пресеку, кад се одређује цена гаса, узима цена од пре девет месеци. То је оно што је у суштини добро да се мења и нема великих флуктуација јер у неколико дана може да скочи цена, овако се узима нека ранија цена”, објаснила је Јелица Путниковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Како каже, треба имати у виду и курсне разлике јер се цена нафте рачуна у доларима, па и то утиче на цену.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о додатним количинама гаса, Путниковићева се нада да ће повољнија цена важити и за те испоруке.

Договорено складиштење гаса у Мађарској може да помогне јер то, како каже, значи да мирно можемо да сачекамо зиму.

“Не мислимо само на хладноћу зими. Ако имамо у пријатељској земљи додатне количине гаса, имаћемо сигурно напуњено складиште и у Банатском двору, онда смо спремни за неке додатне ситуације, да мирно сачекамо зиму а да привреда не стрепи”, каже уредница портала “Енергија Балкана”.

Прочитајте још:  Прошлогодишњи род малине још није продат – први пут у 70 година у нову сезону се улази са дуговима

Додаје и да је, кад причамо о гасу, позиција Србије одлична.

“Бугари су рекли да неће заустављати транзит Балканским током, верујем да ћемо њиме добијати доданте количине за зиму. Ту смо у бољој ситуацији јер има проблема са снабдевањем преко Пољске. Европска складишта су скоро празна, почели су да их пуне и питање је колико би било сигурно да добијемо довољне количине кад бисмо се ослањани на гасовод преко Украјине”, напомиње Јелица Путниковић.

Како бисмо били потпуно енергетски сигурни, потребно је, напомиње, да се заврши проширење складишта у Банатском двору и да се изграде нова складишта.

“Верујем да ће брзо да се ради на томе. Складишта обезбеђују сигурност али и аранжман као што Мађарска сада има са Србијом – да се заради нешто од складиштења”, указује наша саговорница.

Говорећи о течном нафтном гасу као алтернативи, Путниковићева наводи да сада постоје покушаји да се направе договори, али да је то недовољно да се замени руски гас до предстојеће зиме.

“Треба да се договори текућа потрошња и напуне складишта. Мислим да ће морати да спусте лопту (европски политичари, прим. аут.), треба привреда да ради, рецесија је већ почела, економисти указују да би без гаса економија стала”, наглашава Јелица Путниковић.

Сумња да ће, каже, Мађарска и Виктор Орбан попустити са својим захтевима.

“Орбан брине о својој привреди, неће допустити да се прелије енергетска криза из Европе у Мађарску и да то онемогући рад привреде. Мислим да је добро што Мађарска, Чешка, Словачка, па и Бугарска не желе да буду колатерлана штета ембарга. Не смеју неке земље које немају алтернативу да буду жртва неког политичког договора у Бриселу”, указује уредница портала “Енергија Балкана”.

Прочитајте још:  ОДМАХ УСЛЕДИЛА ОДМАЗДА: Шиптарска полиција у Звечану малтретирала и легитимисала грађане који су хтели да предају захтев за смену Куртијевих градоначелника са севера (видео)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *