Нова дрога за омамљивање хара Европом: Кратак убод и настаје пакао

0

Ово није први случај дрогирања у Белгији, чак 14 људи је на исти начин нападнуто на фудбалској утакмици у суботу.

Мучнина, хипервентилација и главобоља. Ова три симптома осетиле су чак 24 девојке након посете Хаселт фестивалу у Белгији, преноси Nova S.

Због тога је фестивал затворен, а анализе су утврдиле да су оне  дрогиране убадањем иглице у тело, познатије под називом “nidl spaјking”. Ипак, у Европи овакви случајеви нису новост, а у Британији и Француској честа су појава у ноћном животу.

Ово није први случај дрогирања у Белгији, чак 14 људи је на исти начин нападнуто на фудбалској утакмици у суботу.

Две цуре које су биле на фестивалу у Белгији пријавиле су поменуте симптоме, али се њихови случајеви још испитују. Првој је на фестивалу је позлио око 17 часова и пријавила се у болницу рекавши да је осетила убод.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Убрзо је постало очигледно да је убодено још њих 15- рекао је градоначелник Хаселта Стивен Вандепут.

Укупно се 24 младих разболело на фестивалу, а њих неколико је рекло да је јасно дожевило убод, а једна од њих је имала и убодну рану. Десет тинејџера је превезено у болницу ради даљег прегледа.

Фестивал је убрзо затворен, а свих 3.300 посјетилаца фестивала је евакуисано.

Четири девојке које су пребачене у болницу су тестиране на дрогу, а први резултати анализе урина су негативни, рекао је Џош Вандекеркхоф из болнице Джеса у Хаселту.

Додаје, да то не мора да значи да до дрогирања није дошло, јер урин откива само досад регистроване дроге, а постоји могућност да се сада ради о некој новој врсти.

У Француској 100 случајева прошлог лета

Иначе, “nidl spaјking” је харао ноћним клубовима Француске прошлог лета. За три месеца летњег периода, било је више од 100 извештаја о убадању игле у француским клубовима и баровима.

Жртве су рекле да су имале вртоглавице и мучнине након изласка у клуб. Француско Министарство унутрашњих послова потврдило је за да су 80 одсто мета напада биле младе жене.

Прочитајте још:  САД канибализирају Европу, убијајући њену индустрију
Француска полиција отворила је скоро 130 истрага.

Према незваничним сазнањима, убризгавани су Руфинол (флунитразепам- дрога за силовање) или Гама хидроксибутират (која успављује) – обе супстанце се користе као дрога за силовање. Ипак, ниједна од њих није индетификована код жртава, а претпоставља се да је разлог томе касно узимање узорка.

Била присутна и у Британији

Прошле зиме, много случајева појавило се и у Великој Британији.

У јануару прошле године, Савет шефова националне полиције Уједињеног Краљевства потврдио је да је полиција примила више од 1.300 извештаја о убоду у претходних шест месеци. Полиција је такође била упозната са 14 кривичних дела која су уследила након убода, као што су сексуални напад или крађа.

Мете су углавном биле жене старости између 18 и 25 година, које су објављивале своја искуства на Инстаграму и Твитеру.

Иначе, први извјештаји о овим нападима у Британији појавили су се прошле јесени, а први случајеви су регистровани у Единбургу и Дандију.

До средине новембра прошле године, британске полицијске снаге су саопштиле да су пријављена 274 случаја убризгавања инекција. Затим, између јануара и октобра прошле године, 51 особа у Шкотској пријавило је напад. Међутим, стручњаци су рекли да овакве нападе није баш лако спровести, и да је висока бројка случајева вероватно плод маште новинара.

Томе у прилог иде и изјава главни надзорник полиције Јужног Јоркшира, који је у јануару ове године рекао да од 45 случајева пријављених тог месеца, на крају је при тврдњама остало свега њих 12, док је само код једног убод потврдио медицински стручњак.

Такође је и у Амстердаму током последњих месеци још троје младих пријавило полицији или је пријавило употребу дроге хиподермичком иглом. Двојица 19-годишњака и 21-годишња жена видели су чудне тачке на својим телима после ноћног изласка у Амстердаму. Жена је и опљачкана.

Два од пријављених инцидената догодила су се у ноћном клубу, један у кафићу или у близини.

У наредних неколико дана, пријаве су наставиле да се нижу. Међу нападнутима је била и Лиса. После кратке вечери проведене у кафани, отишла је до аутобуса.

-Од тренутка када сам изашла из кафића, сећање ми је црно. Пола сата касније била сам негде другде. Не знам како сам доспела тамо. Украли су ми банковне картице- рекла је Лиса.

Каже да се уплашила да случајно није добила Хепатитис или ХИВ.

Још једну пријаву поднео је 19-годишњи младић, који жели да остане анониман.

– У клубу сам осетио да ми је нешто уболо у руку. Није болело, али је био лош осјећај. Одмах сам погледао около, али због светла нисам никога видјела- рекао је анонимни младић.

Ни овде, као ни у осталим државама није потврђено присуство дроге у крви лица која су пријавила нападе, и то из истог разлога, није могуће регистровати ову дрогу.

ДАН

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *