Породиљи месецима ни динар због “превисоке плате”: Следи тужба

0

Брачни пар из Београда, родитељи шестомесечне бебе, поднеће тужбу Управном суду против Министарства за бригу о породици и демографију.

Прочитајте још:  Србство пред издисајем или размишљање о опстанку Срба 1. део
Лист Данас пише да ће се на тај корак одлучити јер више од три месеца мајка не добија никакву надокнаду за бригу о детету, док надлежне институције одлучују хоће ли јој држава уплаћивати надокнаду на боловању по старом или измењеном закону.

Како се наводи, Мирослава и Милош М. протеклих дана непријатно су изненађени када им је стигло ново решење градског Секретаријата за социјална питања идентично старом, и мишљење надлежног Министарства којим се породиљи фактички месечно ускраћује право на две просечне зараде на боловању током периода неге новорођенчета.

Наиме, измене Закона о финансијској подршци породицама са децом, које су ступиле на снагу почетком године, појединим мамама донеле су боље услове када је исплата породиљске и накнаде за негу детета у питању, али и поједине нејасноће и неуређене процедуре у специфичним околностима, које су у неким случајевима отежале исплату новца током периода после порођаја, када им је најпотребнији.

Прочитајте још:  Мајка лажна "Лаура": Осумњичени боксер син познате тужитељке! Мушкарцу сломио лобању, брани га рођени брат
Једна од новина је да се мајкама са вишим примањима, уместо три просечне плате, допушта исплата накнаде у висини пет просечних зарада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мирослава, која се породила у новембру прошле године, има права на остваривање више накнаде, од тренутка ступања на снагу измењеног Закона, бар у делу који се односи на период неге детета, јер јој је плата већа од три просечне зараде у Србији, пише Данас.

Међутим, проблем је настао због формалне процедуре да се оба захтева, и за накнаду током породиљског боловања, и за накнаду током периода бриге о новорођеној беби, подносе истовремено.

– Ја сам прошле године остала у другом стању и у новембру месецу сам отишла на породиљско где ми је утврђена наканда за породиљско одсуство и наканда за негу детета ођедном, будући да ми је у градском Секретаријату дат један захтев за обе накнаде – прича Мирослава.

Прочитајте још:  Лудило са списковима „Путинових агената“ у Србији – “Ситни људи, ситна посла раде”!
Њен супруг објашњава да се тада попуњава обједињен захтев за накнаду за породиљско и одсуство за негу детета.

– Они на основу тога доносе привремено решење за обе накнаде, без обзира што се накнада за породиљско прима најпре, па одвојено, након три месеца, накнада за негу детета. Већ тада сам звао Секретаријат, јер сам знао да од 1. јануара креће примена измена Закона, где се висина накнаде помера са три просечне зараде на пет. Тада ми је речено да нема потребе да одвајамо захтеве, већ да само након Нове године поднесемо нови захтев који ће нам сигурно бити одобрен – прича Милош.

Прочитајте још:  Време је да се ослободимо илузија о Србији
Међутим, када је време за то дошло, захтев је једноставно одбијен, без даљег образложења.

– Само су нас одбили и рекли да не знају ко је могао тако нешто да нам каже. С обзиром на то да се висина накнаде утврђује на дан подношења захтева, повукао сам стари захтев и поднео нови. Они су донели решење по ком се обуставља захтев у делу који се односи на период неге детета, а остаје на снази за породиљско. По закону о управном поступку, можете да подносите и повлачите захтев и милион пута, али то не утиче на остваривање права. Поново смо поднели захтев само за накнаду за негу детета, и тада сам нагласио службеници да пошто подносим захтев у овој години, да се супрузи урачуна накнада према текућем закону. Она није била сигурна о томе па је затражила мишљење Министарства за демографију и бригу о породици – наводи Милош.

У тренутку када су се Мирослава и Милош средином месеца обратили редакцији Данаса за помоћ, мишљење Министарства већ су чекали скоро три месеца, а да за то време Мирослава, уместо три накнаде, није примила ни динара, иако тим новцем треба да издржава породицу и петомесечну бебу.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *