Радник Линглонга: Терају нас да свашта радимо, атмосфера на ивици сукоба

0

(фото:Н1

Пола године након приче о условима у којима живе и раде вијетнамски радници ангажовани на градилишту Линглонга, за Н1 је говорио један домаћих радника ангажованих у кинеској компанији који тврди да запослени свакодневно трпе мобинг и да је атмосфера у фабрици на ивици сукоба.

Прочитајте још:  Вулин: У Србији се неће толерисати "насиље" на верској основи
Радник Линглонга који није желео да се његов идентитет открије јавности, потписао је уговор са кинеском компанијом као оператер у производњи, али је ангажован као радник на градилишту.

Како је објаснио у исповести за Н1, оправдање за то је једна ставка у оговору у којој стоји да су запослени дужни да раде „све шо се ради у Линглонгу и око Линглонга“.

“Онда смо се ми побунили, и питали смо наравно и правнике, где су они рекли да пише да ми треба да добијемо адекватну опрему и алат за тај посао, што ми нисмо добили, ми импровизујемо са вунама, крпама, бришемо подове, немамо метле, немамо никакве алате, немамо рукавице…”, навео је радник Линглонга из Зрењанина.

Казао је и да су их надређени терали да пребирају по смећу које је стајало ту годину дана, и где су били и остаци хране од ангажованих вијетнамских, кинеских и радника на грађевини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Терали су нас да буквално пребирамо по смећу, да раздвојимо пластику, храну, дрвене материјале, лимене цеви итд. Да пребирамо по отпаду који ту стоји годину дана. Где смо ми то одбили и онда смо добили претњу да морамо то да урадимо, јер ако не урадимо, добићемо мање оцене”, навео је он.

Прочитајте још:  НОВИ ТЕРОР ПРИШТИНЕ: Од данас на Космет само вакцинисани могу да уђу!
Како је објаснио, оцене даје тим лидер на дневном нивоу, уз помоћ Кинеза који прате рад запослених.

“И ако нешто ми не желимо да урадимо, да је против нашег уговора, неких правила фирме и свега у Србији, онда нам смањује оцене и то одмах утиче на нашу плату”, рекао је он, истичући да се смањења зараде крећу од пет до седам хиљада динара.

Као један од већих проблема истакао је недстатак воде на градилишту. Наиме, вода из зрењанинског водовода није за пиће, а послодавац обезбеђује тек један балон од 15 литара воде на 80 радника који се, по речима саговорника Н1, потроши за два сата.

Погинуло четири, пет Вијетнамаца, а то нигде није објављено
Тврди и да је сведок повреда на раду које се, према његовим речима, дешавају у просеку два пута недељно.

“Четири, пет људи је настрадало тако. Додуше нису наши, Вијетнамци су, али човек је човек. И нема нигде, нигде се ништа не објављејује, мислим да се ни у болницама не записују ти људи, значи да се не води евиденција”, казао је он.

Навео је и да се недавно на друштвеним мрежама појавио снмак на ком се види како раднику Линглонга који се повредио на раду, не дају попуњен образац како би отишао лекару.

Упитан зашто прихвата да и даље ради у Лонглонгу под таквим условима, саговорник Н1 каже да су мотиви финансијске природе, јер мора да прехрањује породицу.

Прочитајте још:  Постизборна поскупљења: Нека се припреми гориво
Рекао је да је Линглонг од јануара напустило између 150 и 200 домаћих радника, и да су сви који су остали у компанији, укључујући и њега самог, сваког дана у потрази за другим послом.

С друге стране, како је рекао, на конкурсе за пријем у радни однос у Линглонгу пријављује тек један човек недељно.

“Не знам како ће та фирма да се покрене, да ли ће они увозити кинеске раднике”, пита се саговорник Н1.

Прочитајте још:  БАЛКАНСКИ ФИТИЉ: СРБИЈА У ЕВРОПИ, АЛИ НЕ У ЕУ И НЕ У НАТО
На крају је поручио да радници више немају стрпљења и више не верују у “празне речи” кинеског послодавца да ће се услови рада побољшати.

“Доћи ће до озбиљних сукоба између нас радника и кинеских тих надређених људи који нас терају на свакакве радње без потребе, јер подигнута је тензија на највиши ниво, на ивици смо сукоба”, упозорио је он и позвао надлежне институције да реагују како би се ситуација поправила.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *