Додељивање статуса кандидата за ЕУ ​​Украјини сада не блиста – Драги

0

Украјина (Фото: Depositphotos/ galeon)

Италијански премијер Марио Драги рекао је да се не очекује давање статуса кандидата за ЕУ ​​Украјини.

Готово све велике земље чланице ЕУ противе се да се Украјини додели статус кандидата за чланство у ЕУ. О томе је говорио италијански премијер Марио Драги.

Прочитајте још:  БИТКА ГЕНЕРАЛА: Наш Суровикин у Украјини победио НАТО
Он је у уторак, 31. маја, одржао конференцију за новинаре у Бриселу након састанка лидера ЕУ. Драги је прецизирао да су се друге земље које су стајале у реду противиле да Украјина постане кандидат за чланство у ЕУ.

„Подржавам улазак Украјине у ЕУ од самог почетка. Статус кандидата открива примедбе скоро свих великих европских земаља, ако не и свих, осим Италије“, рекао је он.

Прочитајте још:  Трамп најавио намеру да каже Зеленском „доста“
Нагласио је и да су у протеклих неколико месеци, „да засладе пилулу”, постојали концепти замене статуса кандидата „припадношћу заједничкој европској породици, заједници, групи земаља у ишчекивању” уласка у Европску унију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Верујем да су сви ови концепти неприхватљиви за Украјинце. Али на њих и даље са сумњом гледају друге земље које су годинама биле у реду да се придруже. Могуће је имати статус кандидата и можемо га обезбедити, али то још није предвиђено због противљења других земаља. Може се мислити на брз процес, који данас не постоји, до таквог статуса, а Европска комисија ће крајем месеца представити извештај. ЕК доста подржава такву перспективу“, закључио је премијер.

Заменица премијера Украјине Олга Стефанишина је 1. маја изјавила да се Кијев нада да ће у јуну добити статус кандидата за чланство у ЕУ. То је, према мишљењу једног броја политичара и стручњака, мало вероватно.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *