КИЛО МАЛИНА 400 ДИНАРА: Хладњачари већ почели да нуде прве цене за откуп овогодишњег рода

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Овогодишњи род малине биће и до 40 одсто мањи у односу на 2021. годину. Лањска суша и лош садни материјал узеће данак, па је стање у малињацима далеко од доброг. И док поједини воћари, нарочито планински делови око Ивањице и Ариља, покушавају да санирају штету од недавног града, део хладњачара је изашао са откупном ценом од 350 до 400 динара за килограм.

Из Асоцијације малинара Србије поручују да је цена која би покрила све трошкове примарних произвођача – 700 динара за килограм “црвеног” злата.

– Неке хладњаче планирају да крену са том ценом, од 350 до 400 динара, али они не обилазе терене и не знају какво је стање са малином – испричао нам је Добривој Радовић, председник Асоцијације малинара и купинара Србије. – Ово што може голим оком да се види, сигурно ће дати мањи род за неких 30 до 40 одсто у односу на прошлу годину, када је било око 50.000 тона. Малињаци нису баш у доброј кондицији. Он мора да буде такав да се не види човек у другом реду, а сада кроз цео малињак можете да гледате. И по томе се види да ће бити мање него прошле године.

Како објашњава Радовић, извозници и хладњачари не треба са пољопривредним произвођачима да склапају уговоре који ће свима ићи на штету, јер малина нема. То је чињеница. Уз то, малинари дугују количине још из 2019.

– И на ових 15.000 хектара на колико има засада, малине има свега пет одсто, остало су лоше – истиче Радовић. – Нема везе која је сорта. Прошле године није била лоша цена, али је сада све поскупело од 100 до 300 одсто. Репроматеријал, енергенти, хемија за агротехничке мере, гориво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Поново почела серија дојава о бомбама у Београду - Евакуисана три тржна центра и Музеј Југославије

Део малинара у Србији тренутно покушава да санира штету од града који је био за викенд. У планинским деловима, уништен је део родних гранчица, док је у долини пала лепа киша.

СКАНДИНАВЦИ БИ СВЕ ДА ОТКУПЕ?

СРБИЈА је малину извозила у Русију свега неких седам до 10 одсто од укупног рода. Захваљујући министарству пољопривреде, истиче Радовић, ово воће сада стиже до рафова радњи у Скандинавији али и Јапану.

– Скандинавци зову и кажу да желе да откупе сав овогодишњи род малине – објашњава наш саговорник. – Имају новац, гориво, злато, али не и храну.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *