Хрватска полиција ухапсила чланицу руске панк-рок групе Пуси Рајот

0

Чланице руског панк бенда Пуси Рајот одржале су данас конференцију за новинаре испред загребачког затвора у Реметинцу, где су, између осталог, позвале премијера Андреја Пленковића да обрати пажњу на случај хапшења њихове пријатељице и активисткиње Аје Нијазове, којој је у Хрватској одређен екстрадициони притвор.

Прочитајте још:  ИЈЗ регистровао 221 проститутку, полиција не зна ни за једну
Нијазову власт Туркменистана тражи због наводне проневере новца, али су у позадини и политички разлози, пише загребачки Вечерњи лист.

Аја Нијазова, која је у Загреб дошла са члановима руске панк рок групе Пуси Риот, остаје до даљег у притвору.За њом су власти у Туркменистану расписале међународну потерницу, а полиција ју је ухапсила и привела истражном судији Жупанијског суда у Загребу, који јој је одредио притвор.

Прочитајте још:  Политички салто мортале у Подгорици: Јаков и Милојко – драма у три чина
Испред Реметинца медијима и окупљенима прво се обратила чланица бенда Мариа-Маша Аљохина и поручила да траже да ухапшена буде ослобођена.

„Желимо да буде слободна, она није криминалац, руске власти су криминалне. Она није учинила ништа противзаконито. У Словенији смо имали сличну ситуацију, али кад су је довели на суд, судија и тужилац су се извинили, тужилац ју је чак и загрлио. Нису је затворили. Желим да отворим ово питање да свако зна да је у затвору тренутно невина особа. Надам се да ће уважити жалбу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Адвокат ухапшене Лина Будак је рекла да је брине то што њена клијенткиња слободно путује по европском континенту, по земљама чланицама ЕУ, Швајарској и другим, а да је запело у Словенији, где је све брзо решено, а у Хрватској јој је, каже, одређен притвор. Посебно је, рекла је забринуто, што јој је ухапшена рекла да су услови у хрватском затвору гори него у руским, где је провела пуних шест година.

„Смештена је у неприкладним условима, у соби са седам особа, у малом простору, јуче је била гладна. Дан кад је ухапшена, није имала могућност ни да се одмори, једе или пије…”, рекла је Будак. Она је потврдила да постоји потерница Туркменистана, иако је, каже, њена клијенткиња ту казну одлежала у Русији и да стога не може два пута да робија због исте ствари.

Нијазова је са сином побегла из Туркменистана у Швајцарску, одакле није могла да буде изручена Туркменистану и где је без проблема боравила до 2011. године, када је Русија на захтев туркменских власти за њом расписала налог за хапшење. Ухапшена је и депортована у Русију, где је одлежала пет година затвора, током којих је упознала Машу Аљохину, тада такође иза решетака због наступа у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, који је својевремено изазвао велику пажњу јавности и много осуда због „скрнављења храма“.

Прочитајте још:  Бугарски посланик о изјави премијерке Србије: Србија је као руска провинција, није јој место у ЕУ
После одслужене казне, добила је пасош и вратила се у Швајцарску, где јој живи син, и нормално путовала по Европској унији и Русији. Последњи пут је напустила Русију на почетку сукоба у Украјини, наводно преобучена у достављача хране како би избегла хапшење.

У Загреб је група дошла на позив да одржи концерт који је био добро посећен и био у знаку антируских ставова.

П.О/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *