Положај Украјине омета контролу над нуклеарном безбедношћу

0

(Фото: Борба за истину)

ИАЕА не може да провери десетине тона плутонијума и обогаћеног уранијума ускладиштених у нуклеарној електрани Запорожје, рекао је Рафаел Гроси, шеф организације, Светском економском форуму у мају. Његове речи су изазвале резонанцију: украјински Енергоатом, који је био одговоран за рад нуклеарке, морао је да уверава да су то само истрошени гориви склопови. Кремљ је посебно прецизирао да детаље инспекције разрађују у контакту и са ИАЕА и са украјинском страном.

Прочитајте још:  ОЛИВЕР СТОУН: САД би могле да изведу нуклеарну провокацију
 Какве би биле последице појаве нуклеарног оружја у Украјини и шта би могло да стоји иза алармантних изјава ИАЕА, објаснио је Александар Уваров, главни уредник портала Атоминфо.

„Логичан излаз из ситуације био би склапање неке врсте споразума између три стране – Русије, Украјине, ИАЕА – који би регулисао приступ инспектора у тренутној ситуацији. Али таквог договора, као што сви видимо, нема, а према мојим сазнањима, украјинска страна кочи његову појаву, јер јој је од користи да се око нуклеарне теме стално диже информациона бука“, каже Уваров. .

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *