U.S. State Secretary Antony Blinken and NATO Secretary General Jens Stoltenberg speak to the media at the NATO Foreign Ministers summit in Riga, Latvia November 30, 2021. REUTERS/Ints Kalnins/Pool - RC215R90YQNC

Лопови не могу дати никакве гаранције

Прочитајте још:  Лидери шведске опозиције иступили против уласка у НАТО
Један од критеријума за правилно, научно разумевање процеса који се одвијају у свету је тачност терминологије која одражава садржај одређеног предмета, појаве. Истовремено, слике су важне. Ако и слике на одговарајући начин одражавају стварност, оне помажу у стварању праве слике света, а понекад су чак и тачније од научних термина.

Једна од ових слика била је дефиниција модерног Запада, коју је дао познати совјетски филозоф Александар Александрович Зиновјев. Судбина А. А. Зиновјева је изузетно занимљива. Аутор сензационалних „Зевних висина“ и „Комунизма као стварности“, због ових књига (и других дисидентских активности) је протеран из СССР-а. Међутим, живот на Западу довео је до корените промене његовог положаја. Његова књига „Запад“ постала је једна од најважнијих научних студија многих суштинских аспеката суштине западног феномена у руској књижевности. Истовремено, А. А. Зиновјев је савршено комбиновао строго научне методе и закључке са живописним сликама, које су у исто време апсолутно тачне , одражавајући суштину веома сложених предмета и појава.

Године 2006. објављена је моја књига о процесу против председника Југославије Слободана Милошевића у Хашком трибуналу ( Мезјаев А.Б. Процес против Слободана Милошевића у Хашком трибуналу: записник из суднице / Александар Мезјајев; предговор Александар Зиновјев. – Казањ, 2006 . ). Предговор књизи написао је Александар Александрович Зиновјев. У овом предговору он је дао формулацију на коју се сада вреди присетити.

Прочитајте још:  Царев: Запад се бори против Русије на новцу који је одузет од Русије
Говорећи о колективном Западу, А. Зиновјев је ову међународну тоталитет назвао „ светским злотвором “. На први поглед, појам је емотиван и тешко праведан у односу на цео Запад, у свој његовој целовитости и у свим његовим манифестацијама. Међутим, ово је само на први поглед…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У свом тексту А.А. Зиновјев убедљиво доказује да термин није емотиван, већ апсолутно тачан. Ево кратког цитата Зиновјева:

Историја човечанства је богата развратима свих врста. Још су живи представници генерација који су били сведоци и жртве грандиозних злочина које су починили лидери нацистичке Немачке. Али чини се да су све рекорде у том погледу почели да руше лидери Сједињених Држава и њима подређених земаља НАТО-а. Типичан пример за то је агресија Сједињених Држава и земаља НАТО-а на Југославију, киднаповање њеног бившег председника Слободана Милошевића и организовање његовог суђења у Хашком трибуналу. Да не говоримо о томе да је сама киднаповање Милошевића била разбојничка акција, сам овај трибунал и све у вези са његовим деловањем било је и остаје флагрантно кршење признатих правних и моралних норми. То је сасвим јасно и убедљиво приказано у књизи А.Б. Мезјајев, понуђен пажњи читаоца. Посебна пажња у књизи је посвећена једном аспекту процеса који се разматра, а који организатори операције нису планирали, а за њих се показао неочекиваним и непожељним. Она прети да се развије у феномен од великог историјског значаја, дискредитујући цео процес американизације планете. Овај аспект је личност најоптуженијег Слободана Милошевића.[…] У ситуацији у којој чак и читаве државе и народи капитулирају пред дрском, циничном, кршећи моралне и правне норме, рекло би се подлачком американизацијом, Слободан Милошевић ствара преседан личног отпора светским нитковима, и то преседан огромних размера. …

Последње године су показале колико је А. А. Зиновјев био у праву када је дефинисао Запад као „подлац“. Ако је Хитлер искрено говорио о „животном простору“ и потреби уништавања „инфериорних раса“ , онда је савремени Запад уништио милионе људи под заставама најбољих идеала . Боје ових застава су се кретале од „бремена белог човека” до „осигурања слободе и демократије”.

Суштина западњачке злоће постало је свесно изобличење виших значења која чине суштину човека као мислећег субјекта (у световној свести) или као створења Божијег (у религиозној свести). Овај тотални ментални рат [не] објављен човечанству је најважнија компонента данашњег „хибридног“ рата.

НАТО бомбардовање Југославије 1999. године зарад „демократије“ је манифестација управо подлаштва. Неваљалац који није повезан са појединачним битангама. Злочинство свесног, разметање његове злоће. Отуда и назив НАТО операције – ” Милосрдни анђео “…

2018. године, обраћајући се студентима у Београду, генерални секретар НАТО-а Ј. Столтенберг, гледајући у очи онима чије је родитеље бомбардовала авијација овог војног блока, рекао је да је то учињено за њихово добро. Године 1999. генерални секретар је био Ј. Солана, а 2018. још једна особа је разговарала са српским студентима. И није поента у томе да је један нитков заменио другог, него тај  нитков као систем репродукује ниткове.

Светско подлости тежи не само да се репродукује, већ и да се институционализује. Агресија НАТО-а на Југославију 1999. била је подлост јер је жртву прогласила за починиоца, а извршиоца за спасиоца. Оснивање Међународног суда за бившу Југославију (ИЦТИ) био је покушај легализације овог изопачења истине. Агресија НАТО-а на Либију 2022. године била је подлост исте врсте: за легално ( свето за западни тип размишљања) учвршћивање изопачења истине, нови трибунал – Међународни кривични суд – издаје налог за хапшење М. Гадафи.

Да бисмо разумели суштину догађаја који се данас дешавају на територији Украјине, потребни су нам и прецизни научни термини и прецизне слике. Русија се данас нашла лицем у лице са светским зликовцима. Не са партнерима, не са противницима, чак ни са непријатељима, јер непријатељ може бити достојан. Данас смо суочени са злом .

Ова свест не значи да можемо презирати Запад или дозволити себи да га потцењујемо. Пре супротно. Тачност Зиновјевљеве слике изузетно је важна у односу на одређене „безбедносне гаранције” о којима се у последње време толико говори. Пропаци не могу дати никакву гаранцију. Отуда објективна природа свих догађаја који су уследили 24. фебруара 2022. године.

Александар Мезјаев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *