Гађан тунел испод Карпата који повезује Украјину и Словачку

0

У ТОКУ је 99. дан специјалне војне операције у Украјини. Руска војска се креће ка Славјанску, појавиле су се информације да су у току борбе у Свјатогорску. Северодоњецк је практично ослобођен, остаци украјинских батаљона су се повукли у Лисичанск који се налази на узвишици, на бољем положају за одбрану.

Бивши командант херсонске територијалне одбране жели руско држављанство

Бивши командант 124. одвојеног батаљона територијалне одбране Херсонске области Дмитриј Кузменко рекао је у интервјуу за РИА Новости да има жељу да за себе и своју породицу добије руско држављанство.

– Тренутно се људи ( становници Херсона ) осећају самопоуздано. Сам Херсон је постао чистији у односу на претходне године. Узећу и држављанство Руске Федерације и замолићу своју породицу да то уради – рекао је он.

Кузменко је, такође, оптужио украјинске официре да су осудили његове необучене борце на смрт покривајући њихово сопствено повлачење. Према његовим речима, првог дана руске специјалне операције, украјински командант га је контактирао и уверио га да се ништа не дешава у правцу Херсона, да се руска војска наводно неће кренути ка Херсону. Истовремено, сви украјински војници и припадници реда побегли су из града у прва два дана након почетка руске операције.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нема контаката између Кремља и америчке администрације

Сада практично нема контаката између Кремља и америчке администрације, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

– Сада су сви контакти готово никакви – рекао је Песков на питање да ли их Кремљ и Бела кућа имају.

Бајден шаље Украјини дронове МQ-1Ц

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена планира да прода Украјини четири дрона МQ-1Ц Граy Еагле који могу да носе ракете Хеллфире, јавља Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

Прочитајте још:  Шта је са пољопривредницима?Француска позива ЕУ да повећа трошкове за одбрану због „руске претње“

Према подацима агенције, продају дронова које производи компанија Генерал Атомицс, може блокирати конгрес. План се већ неколико недеља налази на разматрање у Пентагону.

Наводно, они ће бити плаћени од 40 милијарди долара које је америчка одобрила Кијеву у оквиру војне помоћи.

Погинула три свештеника

Три свештеника Свјатогорске лавре су погинула услед гранатирања украјинских снага, још три су повређена.

У току су борбе за Свјатогорск, Доњецка Народна Република.

Ракетни напад из Црног мора

Из Црног мора изведен је ракетни напад на железничко чвориште у Лавовској области. Према украјинским изворима, циљ је био Бескидски тунел, стратешки објекат и највећи тунел који је изграђен у Украјини након 1991. године. Он пролази испод Карпата, дужине два километра. До почетка специјалне војне операције кроз њега је пролазило 60 одсто терета из Европе.

Постоји мишљење да, пошто је објекат јако велики, мало је вероватно да ће синоћни напад озбиљно и на дуже стазе прекинути испоруке наоружања и горива са запада.

Међутим, за сада нема званичних информација.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *