Незапамћени вандализам у Врању: Иконе и иконостас у цркви оскрнављени црвеном бојом

0

Ваведење пресвете Богородице (Фото: СПЦ)

У Храму Свете Тројице у центру Врања догодио се незапамћени вандализам. За сада непознате особе уништиле су иконостас и двадесет икона, потврђено је у Основном јавном тужилаштву у Врању.

Непозната особа оштетила је иконе црвеном бојом, којом су обојене углавном очи светаца. У Тужилаштву кажу да је случај пријављен у петак у вечерњим сатима, наводе „Новости“.

Епархија Врањска се овим поводом још увек није оглашавала.

Подаци на сајту Епархије Врањске кажу да је сликарски део посла на иконостасу Црквена општина поверила Димитру Крстевичу – познатијем као Дичо Зограф, чувеном и најдаровитијем иконописцу тог времена, који је осликао иконостас 1860. године.

На иконостасу Саборне цркве у Врању насликао је престоне и празничне иконе, ликове апостола и целивајуће иконе, док су фреске у соклу, царске двери и Крст Христовог Распећа осликали други иконописци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Потпуну валоризацију вредности иконостаса и икона Саборне цркве у Врању урадили су конзерватори Републичког Завода за заштиту споменика културе из Београда, приликом чишћења и конзервације иконостаса и икона храма, 2001. године.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *