Медведев: САД нам објавиле рат преко посредника

0
одштету, медведев

Медведев Дмитриј (Фото: Sputnik / Дмитрий Астахов)

Сједињене Америчке Државе, као одговор на руску специјалну операцију у Украјини, објавиле су „рат преко посредника“, снабдевајући Кијев оружјем, одржавајући тамо милитаристичку помаму како би се бориле до последњег Украјинца, рекао је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев.

„Као одговор на нашу специјалну војну операцију, земље НАТО-а, на челу са Сједињеним Америчким Државама, објавиле су нам такозвани рат преко посредника, или прокси рат, који се састоји у снабдевању Украјине огромном количином наоружања. Покушавају на све могуће начине да одрже тамо милитаристичка расположења, милитаристичко лудило, како би се Украјина борила, како кажу, до краја, како сада кажу, до последњег Украјинца“, рекао је он у интервјуу за Ал Џазиру.

Он је додао да интереси САД или Европе у овом случају не трпе.

“Шест милиона људи је већ напустило Украјину и сада ове земље сносе значајан део одговорности за оно што се догодило“, рекао је заменик председника Савета безбедности.

Медведев је навео да Русија на крају није могла без специјалне операције у Украјини, иако је мирни сценарио био могућ, али да деструктивна позиција НАТО-а није дозволила земљама да се договоре, рекао је Медведев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је подсетио на догађаје из 2014. године и споразуме из Минска, који су остали на папиру.

„Огромну улогу у томе што се то није догодило одиграли су они који су, заправо, наметнули своје гледиште Украјини. Рећи ћу вам директно ко су. То су Сједињене Америчке Државе, европске земље и Северноатлантска алијанса у целини. Да није било њене деструктивне позиције, било је могуће договорити се“, нагласио је Медведев.

Прочитајте још:  На корак од глади. Санкције Русији учиниће да Немци памте 1945. годину

Осим тога, према његовим речима, Русија није могла да не брине о ширењу НАТО-а, а ни када је Москва послала предлоге Вашингтону о безбедносним гаранцијама, одговора није било.

„Ви и ја разумемо да је то директна и очигледна претња за нас. Присуство страних база, НАТО база на границама са Руском Федерацијом, где би били распоређени ударни ракетни системи, само је потпуна револуција у безбедносним питањима. То би за нас створило апсолутно неприхватљиву природу претњи. О томе смо такође разговарали више пута. Можда је последња кап која је утицала на доношење коначних одлука било саопштење Украјине о жељи да поврати нуклеарно оружје“, објаснио је он.

У таквим околностима, нагласио је Медведев, Русија је морала себи да обезбеди неопходан ниво безбедности.

„Због тога је председник земље одлучио да спроведе специјалну војну операцију“, додао је заменик председника.

Русија спроводи војну операцију у Украјини, чији су циљеви ограничени, пошто се уништавају и уништавају само војни објекти, рекао је Медведев.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *