Последице затварања Шангаја тек ће се осетити

0

(фото:ЕПА)

Нормализација производње и транспорта очекује се крајем јуна.

Постепено отварање Шангаја је почело, али потпуно не би требало очекивати пре краја јуна када би ситуација требало да се сасвим нормализују. Економска активност током 70 дана у овом граду сведена је на нулу. У Шангају се просечно сваког дана продавало око 4.000 аутомобила, у априлу није продат ниједан. Један део увозника српске робе, односно млечних производа са кратким роком трајања, већ два месеца нема приступ роби што је створило огроман проблем за те увознике.

Прочитајте још:  Хегемонија по сваку цену: Американци су спремни да бомбардују фабрике полупроводника на Тајвану
Небојша Ђекић, директор продаје и развоја „Карго партнер” у Србији, каже да се сви надају побољшању, а у овој ситуацији све зависи од владајућих органа у Кини. Власти Шангаја најавиле су релаксирање мера као и спровођење бројних програма чији је циљ опоравак привреде града.

“Претпоставља се да ће заробљени контејнери ускоро моћи да наставе својим првобитним токовима, али све ово неће се догодити преко ноћи, већ сукцесивно. Застоји се нису дешавали само због блокада у транспорту, већ и због обуставе производње, како се сада велики број фабрика поново отвара, можемо очекивати обрнут сценарио, односно компаније ће покушати да дуплим сменама надокнаде све што у међувремену није произведено, што ће створити опет нове изазове наводи Ђекић.

Према његовим речима процена је да је око 60.000 контејнера тренутно заглављено у луци Шангај. Велике количине робе, накупљене на једном месту изазваће несташицу контејнера, као и кашњења због недовољно места за све пошиљке. Управо због тога, незахвално је давати било какве прогнозе, јер иако је сам узрок проблема потенцијално отклоњен, неопходно је време да се тржиште од истог опорави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Дешавања у Шангају имала су велики утицај на економију света, самим тим и на српско тржиште. Многе компаније биле су ускраћене за производе које су прибављале из Кине или су искусиле потешкоће у снабдевању. Опет је важно нагласити да ово није била последица само изазова у допремању, већ и у самој производњи, јер знамо да се велики број фабрика налази у кинеским провинцијама. Са друге стране, у случајевима где је производе било могуће прибавити, дошло је до промене цена транспорта и складиштења, због чега су бројне компаније морале да редукују и финалну цену производа” – објашњава Ђекић.

Прочитајте још:  Инцидент на сахрани принца Филипа
Према његовим речима неке пошиљке нису имале никакве потешкоће у отпреми, док до неких пакета није било могуће доћи и по месец дана јер су се произвођачи налазили у областима које су биле под високим рестрикцијама.

Иако је пословно поверење уздрмано због свих скорашњих догађаја, већина страних компанија и даље сматра да је Кина веома битно тржиште за њих и да је та држава кључ за глобалну конкурентност, показало је истраживање међу компанијама које су спровеле стране привредне коморе у Кини. Највећи разлог за овај оптимизам о кинеској економији је тај што се верује да су главни проблеми лоши краткорочни политички избори, а не нека дубља структурална питања које је теже кориговати. Иако су растући трошкови транспорта, сировина и компоненти делом изван контроле кинеске владе, влада је свесна притиска који ти проблеми имају на фирме и предузела је мере за њихово ублажавање.

Шангај је недавно најавио отварање „зеленог канала” како би се олакшао увоз одређене робе и материјала. Зелени канал помоћи ће ублажавању притиска на одређене индустрије убрзавањем и поједностављивањем царинских поступака за робу од готових производа до сировина и опреме потребне за производњу у индустријама, као што су биомедицина, производња аутомобила и интегрисана кола.

Градске власти се максимално труде да се живот и рад нормализују. Процењује се да је Шангај изгубио око 45 одсто капацитета друмског превоза током затварања града. Шангај покрива око 20 процената међународне трговине Кине, а половина од 20 највећих светских лука налази се у тој земљи. Од средине априла, број контејнерских бродова који чекају искрцавање удвостручио се за мање од два месеца. Због свих ових прекида у индустријским добављачким ланцима у Кини неминовно је да се очекују несташице на рафовима продавница у Европи у једном моменту.

Када фабрике почну нормално да раде и бродски превоз почне поново да функционише, многи у сектору логистике и превоза сматрају да постоји ризик да поједине европске и америчке луке, као и друмски превоз и складишта, буду преоптерећени, што ће додати притисак на већ растегнуте глобалне ланце снабдевања. Једина добра ствар је што ће тренутно смањен број бродова из Кине утицати позитивно на застој у лукама у САД јер ће смањити притисак на те луке и дати им времена и простора да се реше застоја. Свакако, стручњаци процењују да ће бити потребно неколико месеци (до краја године) након отварања града да се стабилизују сви ланци за снабдевање.

Маријана Авакумовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *