Велесиле: Скопље и Софија потврдили забрану прелета авиона Сергеја Лаврова

0
лавров

Званичници из Северне Македоније и Бугарске потврдили су да нису дозволили прелет авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова преко територије тих земаља. Из Скопља истичу да се забрана односи на све руске авио-компаније и да се авион Лаврова ни по чему не разликује, док из Софије образлажу да је њихов потез заснован на санкцијама које је Европска унија увела Русији.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је поводом забране прелета авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова преко територије те земље да конкретан лет нема другачији третман у односу на одлуку која је већ донета, која је на снази и која остаје на снази.

“Донели смо одлуку, забрана прелета руских авио-компанија преко територије наше земље. Ми смо чланица НАТО-а, што значи да су одлуке које се доносе у НАТО-у и наше одлуке и да имамо потпуно усклађену спољну политику са политиком Европске уније”, рекао је Ковачевски.

Прочитајте још:  Земље НАТО-а договориле план борбе против Русије
Овим поводом огласило се и тамошње Министарство спољних послова саопштењем у којем пише да је забрана за прелет авиона Сергеја Лаврова донета у сагласности са одлуком владе о затварању ваздушног простора за све авионе руских компанија.

Ипак, у Скопљу има и другачијих мишљења, па је лидер Левице Димитар Апасијев критиковао овакву владину одлуку и поручио да би Северна Македонија данас била поштована, а не “вазална територија” да је Скопље својевремено забранило и прелете НАТО авијације када је бомбардован Београд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Да сте затворили македонско небо за НАТО авионе који су бомбардовали Београд, на начин на који сте забранили прелет авиона руског министра спољни послова Лаврова на путу за Србију, ми бисмо били поштована држава, а не вазална територија којом владају експлоатори и квислинзи”, написао је Апасијев на Фејсбуку.

Софија: Потез заснован на санкцијама које је ЕУ увела Русији

Прочитајте још:  Србија у страху: Да ли ће Вучић продати земљу Рио Тинту (Видео)
Исту одлуку образложило је и Министарство спољних послова Бугарске, која је такође Сергеју Лаврову забранила прелет преко своје територије уочи најављиване посете Србији.

У саопштењу, које преноси Тас, наведено је да је бугарско Министарство спољних послова издало ноту 1. јуна ове године, одбијајући да изда дипломатску дозволу за прелазак авиона министра спољних послова Русије кроз ваздушни простор те земље.

Кажу да је тај потез заснован на санкцијама које је Европска унија увела Русији, а пре свега на одлуци Савета ЕУ од 31. јула 2014. године и одлуци од 25. фебруара ове године, којом је Лавров стављен на листу од 670 појединаца и субјеката санкционисаних од стране ЕУ.

Из руског министарства спољних послова синоћ је саопштено да су Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора затвориле свој ваздушни простор за прелет авиона којим је Лавров требало да дође у Београд.

Прочитајте још:  ЧУДАН ПОТЕЗ Кривокапић преузео министарство правде, није обавестио ни министра
Црногорски званичници још увек нису потврдили или демантовали наводе из Москве.

Кремљ је одлуку три државе, како наводи Ројтерс, описао као “непријатељски потез”, док је Лавров рекао да је то “без преседана” и да очекује објашњење због одлуке које су донели.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *