БОШ: Ваздух у Србији је чист само тамо где се не мери

0

Протест против загађења ваздуха (Фото: Зелена патрола)

Ваздух у Србији је чист само у местима где не постоји свеобухватан мониторинг квалитета ваздуха, саопштила је Београдска отворена школа (БОШ).

Према резултатима мониторинга Агенције за заштиту животне средине, у Србији је у 2020. години ваздух званично био прекомерно загађен у 15 градова и агломерација.

„За оцену ваздуха у претходној, 2021. години, сачекаћемо септембар ове године, а какав смо ваздух до сад дисали ове године, званично ћемо сазнати, погађате, тек на јесен 2023. године“, наопомињу из БОШ.

Према наводима из саопштења, Град Шабац је на неславном првом месту по загађењу ваздуха, будући да је гранична дневна концентрација ПМ10 честица прекорачена на више места у граду.

На годишњем нивоу, гранична дневна концентрација ПМ10 честица од 50 μг/м3 не сме се прекорачити више од 35 пута.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Резултати добијени из грађанских сензора показују висок ниво аерозагађења широм државе, као и да је годишња “залиха” од 35 дана “дозвољеног” прекомерног загађења увелико потрошена, будући да су узроци загађења у целој држави веома слични.

Списак градова у којима је било преко 100 дана прекомерног загађења комплетирају Kњажевац, Зајечар, Пожаревац и Kучево.

Годишњи лимит од 35 дана прекомерног загађења превремено су потрошили и: Лесковац, Горњи Милановац, Алексинац, Неготин, Сремска Митровица, Kула, Прокупље, Мајданпек, Пријепоље, Бродарево, Босилеград, Трстеник, Пожега, Kрушевац, Kовачица, Бела Паланка, Сурдулица, Бечеј, Сента, Рума, Аранђеловац, Младеновц, Kовин, Осечина.

Из БОШ апелују да одговорне институције и појединци одговорно раде на унапређењу мониторинга квалитета ваздуха на територији целе државе, како у домену ширења и одржавања државне мреже, тако и у домену успостављања свеобухватног локалног мониторинга и правовремене размене информација, јер без мерења не може бити ни адекватних мера за чист ваздух.

Прочитајте још:  ПУЦА ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ Вучићеви медији већ говоре о новом смањењу пензија!

ФоНет

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *