Кијевски „топли зец” за Макрона и Шолца

0

(фото:Твитер)

Док Дмитриј Кулеба француском председнику поручује да је понизио себе због изјаве да Русија из рата не сме не изађе понижена, украјински амбасадор у Берлину не престаје да вређа немачког канцелара.

Володомир Зеленски изгледа војује „два рата” истовремено. Док се на фронту с војском бори против једне од најјачих армија на свету, на другој страни са својим политичким тимом покушава да дисциплинује све западне лидере који теже да се на европски континент што пре врати мир.

Прочитајте још:  Денацификација је неизбежна, без обзира на застарелост!
Осокољен наоружањем, али и инструкцијама из Вашингтона и Лондона, званични Кијев је кроз квазиморалистичког „топлог зеца” пропустио Олафа Шолца, али и Емануела Макрона, због наводног нарушавања западног јединства.

Изјавом како је од виталног значаја да Русија не изађе понижена из рата француски председник Емануел Макрон навукао је бес режима у Кијеву. Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба поручио му је да је он овом констатацијом заправо понизио и своју државу и себе.

„Јер Русија је та која саму себе понижава. Боље да се сви фокусирамо на то како да поставимо Русију на њено место. Ово ће донети мир и спасти животе”, написао је Кулеба на „Твитеру”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У разговору за лист „Вест Франс” француски председник је поручио да Русију не треба понижавати, као и да је након окончања ратних дејстава неопходно изаћи из кризе дипломатским путем. Макрон је уверен да би Француска требало да одигра улогу посредника. Навео је да је с Владимиром Путином на тему ситуације у Украјини провео око 100 сати у телефонским разговорима. Додао је и да не крије чињеницу да разговара с руским председником, као и да је у контакту с њим на молбу украјинског председника Владимира Зеленског.

Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц последњи пут су телефонски разговарали с Владимиром Путином 28. маја кад су од руског председника затражили прекид ватре у Украјини. На тај разговор о могућем мировном споразуму у појединим престоницама гледа се са скептицизмом. Лондонски „Тајмс” за овај покушај посредовања пише: „Постоји ризик да ће Емануел Макрон и Олаф Шолц поткопати идеју западне солидарности сопственим иницијативама. Неминовно се намеће сумња да они овај сукоб желе да окончају у своју корист, а не за добробит Украјине.”

Француска је подржала Украјину војно и финансијски, али Макрон до сада није био у Кијеву у знак симболичне политичке подршке као други лидери ЕУ и Украјина то не може да му опрости. Нема сумње да су напори Француске да одржи дијалог с лидером Кремља у супротности са ставовима САД и Велике Британије. Поготово што Кијев сматра да Москва не сме да добије никакве уступке од Украјине или Запада, јер је руска инвазија на међународном нивоу осуђена као брутална агресија.

Прочитајте још:  Порфирије: Наша врата су увек отворена за Британце
На другој страни, немачка влада трпи критике, и то не само опозиције, већ и бруталне нападе Кијева због своје суздржаности и балансирања на танкој жици. Иако Берлин подржава санкције Русији и шаље оружје, Немачка на све начине покушава да не буде увучена директно у сукоб.

Немачка као да је заборавила како је 2018. године тадашњи амерички амбасадор Ричард Гренел, као прави Трампов политички активиста, јавно нападао Ангелу Меркел. Немали број немачких политичара се згражавао и тражио да се Гренел прогласи персоном нон грата. Али на садашње непримерено понашање првог дипломате Украјине у Берлину немачка политичка јавност ћути и гута кнедле.

Украјински амбасадор Андреј Мељник већ недељама се обраћа канцелару на начин на који то није радио чак ни надобудни Гренел. Тако је за лист „Билд” рекао: „Војно гледајући, Берлин је Украјину једноставно оставио на цедилу.” Неколико дана раније Мељник је у разговору за РНД из Хановера изразио сумњу да Шолц у ствари не жели да испоручи тешко оружје, већ да можда чека док не дође до прекида ватре. Тада ће притисак на Немачку нестати и онда више неће бити потребно доносити храбре одлуке.

Због најаве Министарства одбране да ће тек у јулу Украјини испоручити 15 противваздухопловних возила „гепард” и муницију, Мељник је с провокацијама отишао још даље. На свом твитер налогу поставио је слику пужа с метком залепљеном за кућицу уз текст „Немачко оружје за Украјину већ је на путу”.

И на ову увреду Берлин је оћутао. Вероватно да се не би замерио „јастребовима” у Бајденовој администрацији који би, кад би могли, прецртали Русију с географске карте.

Миленко Пешић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *