Бугарским универзитетским професорима строго забрањено да честитају Русима празник 12. јуна!

0

(фото:Горан.Р.Игић/Васељенска)

Ово се види из приложеног званичног писма Министарства просвете и науке, на чијем је челу академик Николај Денков, а потписан од заменика министра проф. Генке Петрове, председнику Ректорског одбора проф. Анастасу Герџикову, који је још увек у канцеларијама до новог конкурса.

Министарство просвете и науке се у свом писму мотивише да забрани бугарским професорима честитање Русима „споразумом постигнутим на нивоу ЕУ за неучешће држава чланица на догађајима које организују Русија и Белорусија поводом предстојећег празника Руске Федерације 12. јуна 2022.”

Прочитајте још:  Руске ракете уништиле шест украјинских складишта оружја и горива
Идентично писмо су, кажу, добили и од Министарства спољних послова, које води Теодора Генчовска из странке ИТН-а (Постоји такав народ – примедба преводиоца).

Прочитајте још:  Пригожин: "Бахмут је пао, потпуно је под контролом Вагнера"
Министарство просвете и науке тражи од Герџикова „љубазну помоћ у ширењу информација свим високошколским установама у Републици Бугарској“. И унапред му се захваљују.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што значи да ректори и професори матичних универзитета немају право чак ни да честитају државни празник својим колегама из Русије и поред тога што са многима од њих имају личне контакте, па чак и пријатељства, како то обично бива у научним круговима широм света, коментаришу медији.

извор

Превод с бугарског: Горан Р.Игић/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *