Хрвати ухапсили Србина због наводних ратних злочина

0
хрвати, хрватска

Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Србин држављанин Хрватске (65), који живи у Београду, ухапшен је на граничном прелазу Товарник, због сумње да је починио ратне злочине током 1991. и 1992. године.

Како је саопштила полиција ухапшен је пре два дана у вечерњим сатима када је покушао да уђе у Хрватску.

“Полицијски службеници Полицијске управе вуковарско-сремске су, у сарадњи са Жупанијским државним тужилаштвом у Осијеку, над ухапшеним спровели криминалистичко истраживање и утврдили основану сумњу да је у раздобљу од новембра 1991. до априла 1992. године за време оружаног сукоба на територију Хрватске између оружаних снага Хрватске војске и полиције и наоружаних паравојних формација побуњених Срба и оружаних снага ЈНА”, наводи се у саопштењу полиције, преноси хрватски портал Индекс.

Како се додаје у саопштењу, у логорима основаним у Републици Србији, у близини места Стајићево, у Сремској Митровици и Нишу, у које је с подручја Републике Хрватске доведено и заточено више стотина припадника оружаних јединица Републике Хрватске, као испитивач, противно правилима међународног ратног и хуманитарног обичајног права о поступању с ратним заробљеницима, приликом испитивања вербално и телесно злостављао заробљенике, ударајући их палицом по свим деловима тела док није добио задовољавајући исказ, при чему им је задавао велике патње и озледе телесног интегритета.

Против осумњиченог 65-годишњака надлежном Жупанијском државном тужилаштву у Осијеку поднета је кривична пријава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *