Абазовић за Си-Ен-Ен: Разумемо Украјинце, и ми смо се суочили са негативним руским утицајем; проруске снаге слабе

0
Дритан Абазовић, кочнице

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић казао је да је Влада на све начине покушава да помогне Украјини у рату са Русијом, те да је рјешење у дијалогу између две стране.

У разговору за Си-Ен-Ен, премијер је рекао да Црна Гора има “веома паметну спољну политику” као и да је искуство показало да проруске снаге у нашој земљи нису јаке као у претходном периоду. Абазовић је поновио да званична Црна Гора осуђује руску агресију на Украјину.

“Имамо јасну позицију када је у питању спољна политика – осуђујемо руску агресију, а наша Влада је урадила пуно за украјински народ. У Црној Гори имамо више од 10.000 избјеглица и сви се осјећају добро, без проблема бораве у нашој земљи. Надамо се да ситуација неће дуго бити оваква и да ће руска политика довести до краја рата. Ово што се сада дешава је срамота за човјечанство, да имамо ову врсту агресије”, казао је Абазовић.

Прочитајте још:  Руске трупе се искрцале у Николајеву
Подсетио је и да је данас имао разговор са предсједником Володимиром Зеленским, као и да га је обавијестио да ће Црна Гора упутити додатну помоћ тој држави.

“Прилично смо мала земља, немамо толико капацитета, али оно што можемо и што смо урадили је да уведемо санкције Русији и да у складу са капацитетима помогнемо Украјини. Нисам толико задовољан колико су неке друге земље помогле и надам се да ће друге урадити више. Позивам све да помогну али на крају дана једини начин је да се сједне за сто и кроз дијалог нађе рјешење за мир. То ће бити једина опција, а било која употреба оружја и агресије компликује ствари”, додао је Абазовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Министарство спољних послова Русије: Разматра се питање измештања седишта УН из Њујорка
Црногорски премијер оцењује да рат у Украјини није борба између Украјине и Русије, већ да се ради о сукобу вриједности.

“То је сукоб вриједности, то је борба за слободу и могућност људи да изаберу њихов стил живота. Ми на Балкану то разумијемо јер смо имали доста руског негативног утицаја овдје и доста рата. Наша солидатност са Украјином је велика јер ми заиста осјећамо како се они осјећајју у овом тренутку. Али као и у свакој сутуацији, неко треба да сједне за сто и нађе рјешење. Не желимо да вјерујемо да ће се у овом рату ићи до краја јер неће бити побједника у том случају”, истакао је Абазовић, додајући да Црна Гора неће давати препоруке како ће неко водити своју политику, преноси ЦдМ.

Упитан како је Црна Гора успела да превазиђе негативно искуство са Русијом и покушај „државног удара“, Абазовић је казао да су успјели “паметном спољном политиком у претходном периоду”.

“И даље имамо проруске снаге, али нису јаке као некад. Треба да постоји комукација са људима и треба видјети шта су потребе људи. Ако неко жели бољи животни стандард, користећи политику из 18. и 19. вијека за постизање циљева, то није реално. Црна Гора је добар примјер како можете да стигнете до независноти, будете дио НАТО и дубоко у ЕУ процесу и да задржите стабилност у друштву. То је оно што ми покушавамо да промовишемо”, закључио је Абазовић.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *