„Да није било санкција, морале би се измислити“

0
сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

Бишкек говори о изгледима за евроазијске интеграције

Дана 26. маја 2022. године, у оквиру Првог међународног евроазијског форума , одржаног у Бишкеку, једна од панел сесија била је посвећена разматрању перспектива развоја евроазијских интеграција у ери глобалних промена. Ова седница је била посебно значајна јер ју је модерирао председник Евроазијске комисије М.В. Мјасниковича, а говорник је био члан Одбора (министар) за интеграције и макроекономију ЕЕЗ С.Ју. Глазјев.

Кључна тема дискусије била је формулисана на следећи начин: „Стратегија – 2025: Обликовање имиџа будућности ЕАЕУ. Нове сфере и правци сарадње у ЕАЕУ”. Говорећи на отварању седнице, М. Мјасникович је приметио: „Упркос очигледним достигнућима последњих година и очигледном интензивирању међусобне трговине Уније, изградња синдиката може бити активнија и обимнија. Да бисмо то урадили, морамо тежити да користимо нове интеграционе алате и да будемо ефикасни у доношењу одлука како бисмо обезбедили ефикасан раст националних економија и Уније у целини. Кохезија, комплементарност и обострано корисна специјализација ће обезбедити робу и услуге домаћем тржишту и конкуренцију у земљама далеког лука.. Председавајући Евроазијске комисије је предложио да се о задацима разговара, узимајући у обзир широку укљученост власти, привреде, грађана земаља Уније, страних партнера у рад.

Прочитајте још:  Кијев чека апокалипса? Енергетски систем у Украјини неће се опоравити у скорије време
Специјални гост скупа био је генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Џанг Минг, као и шефови министарстава и ресора земаља ЕАЕУ, представници научних кругова, пословних удружења.

На седници су излагали чланови Савета Евроазијске економске комисије и вицепремијери пет земаља: Мхер Григорјан, Игор Петришенко, Бахит Султанов, Аржибек Кожошев, Алексеј Оверчук.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заменик премијера Руске Федерације Алексеј Оверчук је у свом говору нагласио да је дошло време када је потребно преиспитати нову реалност у смислу ризика који су се појавили како током „пандемије” тако и као резултат невиђеног притиска санкција на Русија и њени савезници.„Видимо и проблеме са енергетским ресурсима који се јављају у свету и спремни смо да наставимо да радимо на формирању заједничког енергетског тржишта. Неопходно је позабавити се безбедносним питањима, појачати координацију регулације тржишта хране како бисмо заштитили наше становништво од могућих негативних утицаја животне средине. Једнако је важно развијати финансијска тржишта, фокусирати се на широко увођење независног платног система и стварање јединствене валутне зоне, што ће омогућити свим земљама ЕАЕУ да мирно наставе са радом “, нагласио је Оверчук. Међу осталим задацима је и јачање транспортно-логистичких веза, пре свега интензивирање рада на упаривања ЕАЕУ и кинеске иницијативе Један појас, један пут, као и дигитални развој, који ће нам омогућити да идемо у корак са целим светом.

Прочитајте још:  О лажној АУКУС стратегији
Џанг Минг , генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС), говорио је о високом потенцијалу сарадње са Евроазијском економском унијом .

Министар за интеграције и макроекономију ЕЕЗ Сергеј Глазјев напоменуо је да негативни трендови изазвани санкцијама и распадом целокупне структуре односа са западним светом нису катастрофални: „…видимо могућност да наша мерила одржимо на нивоу изнад светски просек. Имамо довољно сопствених потенцијала за супституцију увоза. Наша економија је јака јер смо лидер у већини роба . ”

Потпредседник Владе Републике Јерменије Мхер Григорјан истакао је да је дигитална трансформација стратешки, сидрени приоритет, јер се развој ове сфере тиче не само јавног, већ и приватног сектора. „Са ове тачке гледишта, схватили смо да ће дигитална агенда еволуирати ако будемо могли да спроведемо реформе у логици транзиције са концепта дигиталне владе на развој дигиталног друштва и дигиталне економије “, рекао је Мхер Григорјан. , додајући да је Јерменија спремна за ефективну интеракцију и учешће у промоцији заједничких дигиталних пројеката.

Заменик премијера Републике Белорусије Игор Петришенко сматра да санкције нису само штета, већ и прилика за јачање сарадње са савезницима.„Координираније активности наше „петорке“ допринеће продубљивању сарадње и уједначавању ризика од презасићености истом врстом производа и заоштравања конкуренције на домаћем тржишту. Алати за имплементацију су стварање заједничке листе робних артикала за супституцију увоза и развој скупа мера за унапређење супституције увоза.. развој стратешког програма за научни и технолошки развој ЕАЕУ”.

Заменик премијера – министар трговине и интеграције Републике Казахстан Бахит Султанов истакао је приоритет технолошког развоја и дигитализације производних индустрија, истичући комплементарност Казахстанске стратегије за индустријски и иновативни развој и Стратегије-2025 Евроазијске економске уније. . „Оба програма подразумевају промоцију извоза, развој производње високотехнолошких и иновативних индустријских производа, обезбеђивање квалитета и безбедности робе, као и повећање дигиталне сарадње на глобалном и регионалном нивоу. Имплементација Стратегије Уније данас је већ омогућила значајан напредак у низу питања чије је решавање трајало годинама “, рекао је Бахит Султанов.

На крају тематске сесије, Андреј Бељанинов , генерални секретар Скупштине Евроазијских народа , изнео је неколико иницијатива: „Да нема санкција, морале би да се измисле. Светски поредак се руши. Видимо неколико решења да се томе супротставимо. Међу таквим одлукама су стварање Евроазијског фонда за директна улагања, Евроазијске развојне банке, Евроазијске компаније за реосигурање са државним учешћем и Евроазијске лизинг компаније .

Владимир Чушкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *