Пресуђено: Британци немају право да гласају у ЕУ

0
британија, регистар

британија

Европски суд правде пресудио је да британски држављани који живе у ЕУ немају право да гласају или се кандидују за функције, осим ако немају ЕУ држављанство.

У Европи је живело више од милион Британаца, а многи су се противили Брегзиту у јануару 2020. године.

Прочитајте још:  Александар Павић: Европска унија и сумрак Европе
Питање је покренула Британка која живи у Француској више од три деценије, али је избрисана са бирачког списка након Брегзита и није могла да гласа на локалним изборима у марту 2020.

Она је одбила да аплицира за француско држављанство. Та жена тврди да јој је право гласа одузето и у Великој Британији због тамошњег правила које онемогућава људима да гласају ако су живјели у иностранству дуже од 15 година.

Прочитајте још:  Гаулајтер Одеске области о претходној ноћи у граду
Европски суд правде пресудио је да људи који живе у Европи чак и пре Брегзита “више не уживају статус грађана Уније, нити имају право да гласају и да се кандидују на општинским изборима у држави чланици у којој имају пребивалиште”, наводи се у саопштењу Суда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово је последица суверене одлуке Уједињеног Краљевства да се повуче из Европске уније”, наведено је из суда.

Уједињено Краљевство одржао је 23. јуна 2016. референдум о свом чланству у Европској унији. На њему је 52 одсто гласача гласало за излазак, а 48 одсто за останак у ЕУ-у.

Уједињено Краљевство обавестило је Европски савјет 29. марта 2017. о томе да намерава напустити ЕУ, чиме је службено покренут поступак предвиђен чланком 50. Уговора о Европској унији (УЕУ).

Прочитајте још:  Руска ПВО уништила 42 дрона изнад Kрима и ракету изнад Kалушке области
ЕУ је 30. јануара 2020. ратификовала Споразум о повлачењу.

Уједињено Краљевство напустило је Европску унију ступањем на снагу Споразума о повлачењу 31. јануара 2020. након 47 година чланства и постала трећа земља.

Тиме је започело прелазни период који је трајао до 31. децембра 2020.

ЕУ и Уједињено Краљевство постигли су 24. децембра 2020. споразум о трговини и сарадњи којим се мењају њихови будући односи. Свих 27 држава чланица одобрило је споразум 29. децембра 2020.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *