РУСИ НАЈАВЉУЈУ: У СРБИЈУ СТИЖУ И ПУТИН И ЛАВРОВ

0

Председник Русије Владимир Путин (Фото: Alexei Babushkin/Sputnik/Kremlin via Reuters)

Руски председник Владимир Путин и шеф дипломатије Сергеј Лавров сасвим сигурно ће ускоро доћи у посету Београду и Србији.

Ово тврди Пјотр Акопов, угледни новинар руске државне агенције РИА Новости, који каже да ће двојица лидера наћи начин како да безбедно долете у српску престоницу. Акопов, за кога се тврди да је веома близак руском шефу државе, каже да је пропали покушај Сергеја Лаврова да дође у Србију заправо био тест за Европску унију.

Kамен спотицања
Руски новинар у тексту „Балкан – нови фронт рата са Русијом“ наводи да НАТО и ЕУ желе што брже да интегришу државе у нашем региону, те да би зато Москва требало да Србији максимално помогне да постане ‘регионални центар моћи’.

– Пропали покушај Лаврова да дође у Београд заправо је био тест за ЕУ. Нема сумње да ће и Лавров и Путин ускоро долетети у Београд. Србија није увела санкције Русији, а Русија треба стално да јача своју присутност у Србији. Морамо Србији максимално помоћи да постане независно средиште моћи у региону. Средиште моћи које би могло издржати све док глобалне промене не доведу до новог односа снага како у Европи, тако и на светској позорници. ‘ У данашњој ситуацији, Србија остаје камен спотицања, најважнија балканска земља и једина која покушава да одбрани своје односе са Русијом – пише Акопов.

Према његовим речима, Русија и Србија су кроз три века активних односа доживеле ‘много преокрета’.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Нема разлога да се не верује да ћемо и из садашње кризе изаћи часно и јачи него што смо у њу ушли. Репутација Балкана, то да је он „буре барута“, није остала само у прошлости. То је разлог због којег већина земаља у региону улази у НАТО, а затим и ЕУ. Запад жели да успостави војну контролу над регионом, али не жели да преузме одговорност за животни стандард сиромашних земаља са несигурном будућношћу. То се пре свега тиче Босне, али и Албаније са Северном Македонијом, а још више српске покрајине Kосово са нерешеним статусом. Запад покушава да подстакне Европску унију да брзо реши питање Западног Балкана – наглашава Акопов, који свој текст закључује позивом Путину да Србију подржи максимално могуће и на сваки начин – од финансијског, до војног.

Прочитајте још:  Михаило Меденица: Србин без Косова и Метохије

Аналитичар Бранко Радун, коментаришући све ове наводе, каже да Србија очигледно постаје све важнија и за Исток и за Запад.

– Разлог томе јесте геополитичка позиција на Балкану коју наша држава има, али и то што водимо неутралну политику у којој имамо нормалну комуникацију и са званичницима Истока и са званичницима Запада. Американци нису били против посете Сергеја Лаврова нашој земљи, много више су се противили Европљани. Американцима чак одговара да имају један линк више према Русији. Значај Србије порастао је због рата у Украјини. Посвећују нам више пажње, али истовремено расту и притисци – упозорава Радун.

ЕУ против веза са Русијом

Петер Стано, портпарол Европске уније, на другој страни каже да Брисел очекује од Србије да ‘у светлу војне агресије на Украјину’ неће даље јачати везе са Руском Федерацијом.

– Kао земља кандидат за чланство у ЕУ, очекујемо да Србија прогресивно усклађује своју политику према трећим земљама са свим политикама и ставовима ЕУ, укључујући и уведене санкције. ЕУ жели да рачуна на Србију као на искреног кандидата и поузданог европског партнера за заједничке принципе, вредности, безбедност и просперитет – наглашава Стано, додајући да поздравља ‘примену санкција’ Албаније, Северне Македоније и Црне Горе према Русији, која се показала и кроз забрану прелета авиона Сергеја Лаврова.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *