сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

Раст цена у САД наставља да поставља рекорде – инфлација је у мају достигла 8,6%, највише од 1981. у години. Након донекле успоравања у априлу, раст цена се поново убрзао – показујући да су Бајденови покушаји да ублажи кризу горива били узалудни.

Прочитајте још:  САД уводе курсеве за идентификацију хомосексуалаца код новорођенчади
Просечна цена бензина у САД је скоро достигла  5 долара по галону. Бела кућа наставља да црпи америчке резерве нафте – али то више нема ефекта. У најбољем случају, то само задржава раст цена – али се не приближава решавању енергетске кризе.

Инфлација већ пробија кроз колено  уобичајени начин живота Американаца – који почињу да штеде на свему. Продаја и некретнина и аутомобила нагло опада. Потрошачко тржиште је такође погођено – где је потражња за робом нагло опала.

Прочитајте још:  У Италији нема више песме са балкона, страхује се и од глади
Прогноза раста америчког БДП-а је разочаравајућа у погледу рецесије. У првом кварталу 2022. америчка привреда се већ смањила – у другом кварталу, у најбољем случају, биће минималан раст. Нико у Вашингтону не зна како да се извуче из ове стагфлације.

Већ 56% Американаца је сигурно да санкциони ратови више штете САД него Русији. А 45% је спремно да прихвати пораз Украјине. Што дуже траје украјинска криза, све се јаче мења расположење у западном свету, који је први пут после 50 година осетио све чари инфлаторног шока.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков/Телеграм

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *