Суд изрекао смртне казне за Британце, породице траже хитну помоћ

0

Ејден Аслин и Шон Пинер осуђени су на смртне казне због борбе против руских снага у Украјини. Они су окарактерисани као плаћеници, а њихове породице сада, преноси Би-Би-Си, воде битку да им спасу животе и траже хитну медицинску и правну помоћ.

ДНР пресудио

Суд самопроглашене Доњецке Народне Републике прогласио је Британце за стране плаћенике, а британска влада и главни украјински тужилац рекли су да казне крше Женевску конвенцију, док министарка спољних послова Лиз Трус планира низ састанака како би помогла у овом случају.

Аслин има 28 година и из Њуарка је, док је четрдесетосмогодишњи Пинер из Бедфордшира. Обојица су већ живели у Украјини у време руске инвазије, а ухваћени су у априлу док су бранили Мариупољ.

У саопштењу које је објавила Аслинова породица наводи се да он и Пинер нису плаћеници, те да су се легално придружили украјинској војсци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Волимо Ејдена и Шона свим својим срцем. Њих, као припаднике украјинских оружаних снага, треба третирати с поштовањем као и сваког другог ратног заробљеника. Они нису, нити су били, плаћеници”, стоји у саопштењу, преноси Скај њуз.

Размена војника је неопходна

Роберт Џенрик, посланик Њуарка, где живи Аслинова породица, рекао је да је изрицање пресуде британским држављанима прекршило Женевску конвенцију „на најневероватнији начин од стране Русије јер је задржала овај кенгур суд, а сада и ову казну на смрт“.

Џенрик је рекао да жели да се обојица мушкараца врате својим породицама, „вероватно разменом затвореника“. Али он је додао да се чини да Русија „не жури да напредује у овој размени заробљеника“.

Прочитајте још:  АГЕНДА: Уместо ковид пропусница уводе нам дигитални идентитет и социјалне карте!

Хуманитарно питање

„У средишту овога је признање руских власти и њихових опуномоћеника у овом региону да су Шон и Ејден били припадници украјинске војске, да су ратни заробљеници и да се примењује Женевска конвенција“, рекао је господин Фулер.

Он је додао: “Ово је хуманитарно питање. Ради се о правима појединаца према међународном праву”.

Бароница Хелена Кенеди, један од угледних британских адвоката, рекла је за Би-Би-Си да је „Русија починила ратни злочин предајући их обојицу ДПР која није легитимна држава”. Она је за суд у Доњецку рекла и да није прави суд, а украјинско министарство спољних послова описало је „такозвано суђење“ двојици Британаца и држављанину Марока као „јадно“ и поручило да ће украјинска влада „наставити да чини све напоре да ослободи све браниоце Украјине“.

Могуће помиловање

У саопштењу украјинска генерална тужитељка Ирина Венедиктова је рекла да је изрицање казне ништа друго до кршење и исмевање међународног хуманитарног права и обавеза Русије као окупационе силе преко пуномоћника у међународном праву о људским правима.

„Русија још једном показује отуђење од система заснованог на правилима и очигледно занемаривање саме сржи владавине права. Украјина је већ покренула претпретресну истрагу о овој ствари и предузеће све одговарајуће кораке да осигура да сви који су били умешани у ову незакониту акцију буду одговорни за своје поступке”, рекла је.

Лидер самопроглашене ДНР Денис Пушилин изјавио је да постоји могућност помиловања двојице британских држављана и Мароканца.

„Да, наравно, постоји таква могућност, али питање правде је такође у ваздуху. Знам став грађана републике у вези са овим криминалцима”, поручио је Пушилин, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Руски амбасадор: Москва ће увек подржати оно што Београду одговара

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *