Димитар Ковачевски: Северна Македонија и Албанија губе драгоцено време због неодобравања преговора са ЕУ

0
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је у Солуну да због неодобравања преговора са ЕУ његова земља и Албанија губе драгоцено време, што значи и јачање интереса трећих страна у региону.

„Не постоји већа и ефикаснија одлука за јачање стабилности региона југоисточне Европе од отварања приступног процеса Северне Македоније и Албаније у јуну ове године под француским председавањем без икаквог даљег одлагања“, рекао је Ковачевски на самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Прочитајте још:  Извештај: Ватикан најавио обавезну вакцинацију за све запослене и посетиоце
Истакао је да је интеграција у ЕУ је један од главних стратешких циљева Северне Македоније, да је у потпуности посвећена процесу интеграције, и да је њено законодавство око 45 одсто усклађено са законодавством ЕУ.

„Показали смо да смо партнер од поверења и да тражимо и неуморно радимо на решењима која ц́е укинути (бугарски) вето који кочи процес проширења ЕУ. Дужни смо као влада да пронађемо брзо, али не исхитрено решење које ц́е сачувати наш идентитет и језик и које ц́е бити засновано на европским вредностима, водећи рачуна о достојанству наших грађана“, рекао је Ковачевски.

Прочитајте још:  ЕУ је забранила продају и увоз евра у Русију
Према њеогвим речима, Северна Македонија је земља пријатељства и суживота, гради пријатељства и посвећена је проналажењу обострано прихватљивих решења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У том духу и на тај начин, Северна Македонија је предузела све неопходне кораке да деблокира процес проширења ЕУ. И док улазимо у четврти месец рата у Украјини, сада се сви можемо да се сложимо да проширење ЕУ Северном Македонијом и Албанијом није само питање проширења, већ пре свега питање заједничког стратешког ангажовања и безбедности”, рекао је Ковачевски.

Прочитајте још:  Један од раскола у Српској цркви је елиминисан. Чини се, да Украјина има везе с тим?
Почетак приступних преговора Северне Македоније са ЕУ је крајем 2020. блокирала Бугарска и поред безусловне препоруке Европске комисије, тражећи да се решавање билатарних спорова унесу у Преговарачки оквир.

Бугарски премијер Кирил Петков јуче је рекао са Софија има три захтева да уклони вето Скопљу – Северна Македонија да призна бугарске корене македонског народа и језика, да унесе Бугаре у Устав и да испуни договор о добросуседству из 2017.

Бета-Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *