Како су Хрвати због освете лишили слободе бившег војног судију из Београда

0

Злочин на Петровачкој цести

Београђанина (65), пензионисаног војног судију, мајора, хрватска полиција ухапсила је 6. јуна на граничном прелазу “Товарник”, због сумњи на ратни злочин против ратних заробљеника. Некадашњи судија Војног суда у Београду, пореклом из Лике, ухапшен је у присуству сина, када су колима кренули да обиђу обновљено породично имање, потврдио је за “Новости” Саво Штрбац из “Веритаса”.

Овај хрватски држављанин из Београда, како се наводи у саопштењима Жупанијског суда у Осијеку и тамошње полиције, осумњичен је да је 1991. и 1992. године “у српским логорима у Стајићеву, Сремској Митровици и Нишу, као испитивач вербално и физички злостављао заточене припаднике оружаних јединица Хрватске”, да би добио исказ, као и да је подстрекивао чуваре да то чине.

– Пријатељи и породица ухапшеног потврђују да је он годинама одлазио у родну Лику и да није имао проблема са хрватским органима гоњења. Зато и сматрају да је ово хапшење освета за подизање београдске оптужнице против хрватских официра за злочин на Петровачкој и Приједорској цести, 7. и 8. августа 1995. над крајишким избеглицама – каже Штрбац и додаје да су његове колеге, с којима су контактирали и које га добро познају, сигурне да дотични, приликом испитивања, није малтретирао припаднике ЗНГ (Збора народне гарде).

Име дотичног официра, за које породица још не жели да буде објављено, помиње се у списима који су 14. августа 1992, у Неметину, достављени хрватској страни заједно са око 700 заробљеника, приликом размене. Међу размењеним Хрватима, ухапшеним 1991. у Осијеку, било је оних који су процесуирани, а седморица њих су чак осуђена на смрт због ратних злочина.

Прочитајте још:  Наредба Тужилаштва БиХ само је мали корак ка доказивању истине

– У оно време то је био велики скандал када су судије Војног суда дошле на посао и схватиле да су предмети однети без њиховог знања – каже Штрбац. – После се испоставило да су предати заједно са размењеним заробљеницима, уз договор да им се поступци наставе у Хрватској.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Размењени су, међутим, одмах отишли кућама, уместо у затвор, а затим су почели да тврде да су у Београду, пред Војним судом, исказе дали под принудом. Тада је отворена истрага против оних који су им исказе наводно изнудили у логорима Стајићево, Бегејци, Сремска Митровица, Ниш и Стара Градишка. Истрага је вођена пред Жупанијским судом у Осијеку 2008-2012, а име ухапшеног судије није се нашло на оптужници.

– Подигнута је оптужница по командној одговорности против генерала Александра Васиљевића и потпуковника Мирослава Живановића, против кога је поступак обустављен пошто је умро – каже Штрбац, и додаје да кривична пријава против судије, десет година касније, доводи до закључка да је хапшење чин освете за београдску оптужницу.

Што се тиче те оптужнице против хрватских пилота за Петровачку цесту, адвокат Анто Нобило сматра да би Хрватска требало да тражи уступање предмета.

Министар полиције Србије Александар Вулин, пак, подсећа да Влада Хрватске већ 17 година одбија сарадњу са Тужилаштвом БиХ у случају гранатирања избегличке колоне.

– Да није 3. јуна 2015. године донела Закључак којим налаже Министарству правде да одбије пружање међународне правне помоћи у свим поступцима у вези са ратним злочинима против њихових официра по захтеву БиХ, можда би Србија могла да поверује да ће Хрватска, ипак, једном судити за злочине почињене над Србима – навео је Вулин.

Прочитајте још:  Сијарто: Спремни смо да помогнемо српским пријатељима због поплава

ИСТРАГА ПРОТИВ 3.736 ОСОБА

БЕОГРАДСКИ судија је пети ухапшени Србин у овој години. Према подацима Уставног суда Хрватске, до 30. септембра 2021. покренута је истрага због ратног злочина против 3.736 особа, а донете су осуђујуће пресуде против њих 666. Само у мају одржан је главни претрес против 62 особе, од чега 54 у одсуству. Између 2012. и 2020. покренуте су 272 нове истраге ратних злочина – у просеку 35 годишње. У хрватским затворима налази се 26 припадника ЈНА и Српске војске Крајине.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *