УЧК злочинци остају иза решетака: Тачи и Весељи одбијени од хашког суда

0

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Суд за злочине ОВК у Хагу одбио је захтев Хашима Тачија, оптуженог за ратне злочине на Косову* и у Албанији, да буде пуштен на привремену слободу.

Истовремено, суд је притвор у Шевенингену за још два месеца продужио и другооптуженом Кадрију Весељију.

У одлуци, објављеној на интернет страници суда, судија за претходни поступак Никола Гију закључио је да и даље постоји ризик да би Тачи побјегао, опструисао напредак у процесима пред судом или поновио кривична дјела над особама означеним као противници ОВК, укључујући сведоке који би могли пружити доказе или је већ заказано њихово појављивање пред судом.

Судија Гију усвојио је тиме аргументе тужилаштва, које се противило захтјеву одбране да Тачи буде пуштен у кућни притвор или у једну од „трећих земаља“ које су биле спремне да га прихвате. Ризик од Тачијевог потенцијалног бекства сада је већи него пре његовог хапшења, зато што је сазнао детаље оптужнице и што му је објелодањена већина доказа тужилаштва, утврдио је судија.

Висина казне, укључујући и доживотну, која Тачију прети, ако буде осуђен, такође је фактор који је судија узео у обзир. Тачијев високи положај у ОВК и на Косову, чији је био председник, по одлуци судије Гијуа, донео му је широку мрежу присталица, који би му могли помоћи да побјегне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Та мрежа може бити мобилисана у циљу опструисања напретка истраге тужилаштва и одвијања процеса, нагласио је судија Гију, понављајући налазе из претходних одлука о продужавању притвора Тачију. По судији, Тачи је раније покушао и да утиче на сведоке и осумњичене које је тужилаштво позивало на саслушање у Хаг тако што им је омогућавао привилегије. Судија Гију поново је нагласио да се те чињенице морају посматрати „у контексту опште, већ добро утврђене и текуће климе узнемиравања сведока и уплитања у кривичне поступке против бивших припадника ОВК“ на Косову.

Прочитајте још:  Суд ЕУ приморао Бугарску да призна "ЛГБТ породице"

Због чега је донета таква одлука?

Подсећајући да су у сржи оптужнице злочини против особа које су биле означене као противници ОВК, судија Гију је оценио да би постоји ризик да би Тачи на слободи могао покушати да понови кривично дело тако што би узнемиравао сведоке или утицао на њих. Уз констатацију да никакви додатни услови за привремено ослобађање не би могли да умање наведене ризике, судија Гију одбио је захтев Тачијеве одбране да саслуша представнике полиције и две „треће земље“ о спремности да спроведу услове које би суд наметнуо. Слично образложење, судија Гију дао је и за одбијање Весељијевог захтева за привремено ослобађање.

Оптужница Тачија, Весељија и саоптужене Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. Тачи (53), Весељи (54), Сељими (50) и Краснићи (70) оптужени су у 10 тачака за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини. Четворица оптужених ухапшена су на Косову 4. и 5. новембра 2020. У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра те године, сви су изјавили да нису криви за злочине из оптужнице, преноси Б92.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *