Финци се жале: због санкција морају да лете преко Северног пола

0

(фото:ФСК.РУ)

„Заобилажење Русије“ је прескупо за Финску

Крајем фебруара Русија је затворила свој ваздушни простор у оквиру узвратних санкција у вези са догађајима у Украјини за 36 земаља. Финска је посебно тешко страдала од ове мере, пише фински лист Илталехти .

Од почетка руске специјалне операције у Украјини, летови из Финске и преко Финске у Азију и назад су значајно смањени. Пошто су многи летови из Холандије и Данске за Азију пролазили кроз фински ваздушни простор, Финска је могла да заради приход у виду накнада за ваздушну навигацију, каже аутор чланка Сирри Римпи (Сирри Римппи) .

Крајем фебруара Русија је затворила свој ваздушни простор у оквиру узвратних санкција у вези са догађајима у Украјини за 36 земаља.  Финска је посебно тешко страдала од ове мере, пише фински лист Илталехти.

Шеф контроле летења Матс-Андерс Ниберг жали се да „због забране летова губимо скоро милион и по евра сваког месеца који је могао да се заради од накнада за ваздушну навигацију“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  МУЛТИВЕКТОРНОСТ НА СРПСКИ НАЧИН: ДА ЛИ ЋЕ ВЛАСТ У ЗЕМЉИ И ДАЉЕ МОЋИ ДА СЕДИ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ
Фински авиони не лете преко Руске Федерације, а летови се из Русије преко Финског залива до Калињинграда. Само са плаћањем навигације има проблема. Руси их не плаћају, наводи Илталехти .

„Део разлога је то што руски авиони лете тако ниско да је немогуће отписати потребне количине. Неки користе такозвани “контролисани ваздушни простор”, каже Најберг. ” Упркос чињеници да шаљемо рачуне, нико их још није платио.”

Као резултат затварања ваздушног простора, Финнаир је приморан да лети за Азију заобилазећи Русију. Трајање летова је повећано за неколико сати. Раније је било могуће летети напред-назад до азијских земаља за један дан. Ово је омогућило ефикасно коришћење авиона.

Сада летови пролазе кроз Кавказ и Северни пол.

Такође сам морао да променим руте за Сингапур и Бангкок. Време лета се повећало, а у складу с тим се повећала и потрошња горива.

Прочитајте још:  Рат од Антарктика до Арктика: америчко климатско оружје циља Русију и Кину
Северни пут до Азије је бржи од јужног, али није увек погодан. Постоје ограничавајући фактори. На пример, активност вулкана на Камчатки и сунце.

„Ако је сунце прејако, радио неће радити. Сваки дан пре лета доносимо одлуку да ли је могуће летети “, каже Хиитола.

Осим тога, на Северном полу нема аеродрома – за принудно слетање у случају нужде.

Европски ваздушни простор је сада закрчен. Авио-компаније су принуђене да користе најоптималније руте.

„Источни део Пољске је затворен за летове. То значи да се траса мора градити ка западу, али онда морате проћи кроз ваздушни простор Немачке, који је сада такође оптерећен “, пише Илталехти.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *