У случају да Украјина има нуклеарно оружје, она и Пољска, као и цела Европа, неће бити

0
пољска

пољска(фото:Пиксабеј)

Бивши пољски министар спољних послова Радослав Сикорски позвао је на „поклон“ нуклеарног оружја Украјини. Према његовом мишљењу, Украјина је одустала од нуклеарног оружја као одговор на безбедносне гаранције из Будимпештанског меморандума из 1994. године, које Русија наводно није испоштовала. „Дакле, НАТО има право да Украјини да нуклеарне бојеве главе како би могла да брани своју независност.

Сикорски не види да се члан 1. меморандума који је поменуо односи на принципе Завршног акта КЕБС-а, који је уништен агресијом НАТО-а на Југославију 1999. године: „Руска Федерација, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске и Сједињене Америчке Државе поново потврђују своју посвећеност Украјини у складу са принципима Завршног акта да поштују независност, суверенитет и постојеће границе Украјине .

Завршни акт није спречио Северноатлантски војни савез да нападне Југославију. Као резултат тога, јалта-потсдамски систем међународних односа је уништен. Напавши Југославију, колективни Запад је почео да радикално „преформатује“ цео Стари свет за потребе глобализације. Русија не може да игнорише ове промене.

Разумљиве су жеље Сикорског, који је дуго патио од русофобије. Чак и док је радио као дописник западних публикација, учествовао је у непријатељствима против совјетских трупа у Авганистану, због чега је добио надимак Муџахедин. Активно је подржавао Мајдан 2013-2014 у Кијеву. Обучен у УК, сматра се блиском повезаном са СИС-ом. А сада се, по свој прилици, иза његове гласне изјаве крију Англосаксонци.

Последице преноса тактичког нуклеарног оружја на режим Зеленског су већ неколико месеци преувеличане међу западним политичарима. Са њихове тачке гледишта, употреба атомске бомбе од стране Украјине могла би квалитативно да побољша положај Оружаних снага Украјине и да доведе до прекретнице у току војног сукоба. Такође постоји забринутост због руског узвратног удара и ескалације нуклеарног рата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шеф руске службе: Улог НАТО-а у Украјини све већи
Да би проучиле реакцију Москве на такав потез, САД су већ процуриле у информацију да је Пентагон тајно испоручио два тактичка пуњења Кијеву.

Бука око „нуклеарног питања” указује на покушај стварања виртуелне стварности, која се потом може превести у стварно стање ствари. Међутим, упркос пристанку Зеленског да своју земљу преда пољској контроли, становништво Западне Украјине није одушевљено овим. Пољске трупе још нису ушле у Лавовску област у „мировне сврхе“, а тамо се већ сећају шта је пољски „Жолњежи“ радио са локалним становништвом пре неколико деценија.

Прочитајте још:  Није шија него врат: Фајзеров специјалитет само за противнике игле, уместо вакцине - попијте пилулу!
Током периода Галиције и Волиније који су припадали Пољској 1920-1945. овде се ширио најтежи полицијски терор. Овде је украјински националистички покрет ОУН/УПА*, који је покренуо геноцид над Пољацима, ојачао и стао на ноге. Одговор Варшаве на ОУН био је немилосрдан.

По завршетку Другог светског рата, Пољска је извршила етничко чишћење територија које је стекла и насилно депортовала Украјинце из њихових домова. Све је то остало у народном сећању, а за разлику од Зеленског, становништво некадашњих „креса“ не жели да иде „под Пољску“. После појаве нових старих власника, ситуација ће тамо постати још напетија. А ако Варшава очекује да задржи украјински владајући режим, да ли би било далековидије да израчуна да ли би јој такав режим, наоружан атомском бомбом (по Сикорском), био од користи? Судећи по плодовима украјинске политичке мочваре, у Кијеву ће се вероватно појавити још агресивнији режим, спреман на све авантуре. Нуклеарна мини пуњења ће добро доћи за такву снагу. Овај режим се неће усудити да их употреби против Русије (одговор је очигледан),

Такође би било корисно да се Сикорски присети изјаве руског председника В. Путина да Русија неће дозволити да се нуклеарно оружје пренесе на режим у Кијеву. Такве изјаве много значе.

Какве ће бити последице по Варшаву ако се поигра са болном идејом Сикорског? Одговор је дао председник Државне думе Вјачеслав Володин: „Изјава бившег министра спољних послова Пољске, а сада посланика у Европском парламенту, Радослава Сикорског, да Запад има право да „поклони“ нуклеарно оружје Украјини, може изазвати нуклеарни сукоб у центру Европе. Не размишља о будућности ни Украјине ни Пољске. Ако се његови предлози спроведу, ове земље неће постојати, као ни Европа.

Према речима Володина, бившег пољског министра треба „прегледати код психијатра, предати мандат и остати код куће под надзором“.

Дмитриј Седов/ФСК.РУ

Превод: Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *