Егзистенцијална криза либералне економије

0

Амерички Фед је први пут после 28 година подигао  стопу за чак 75 поена – до 1,5%. Морамо да делујемо тако радикално у позадини рекордне инфлације – која је поново оборила рекорд, достигавши 8,6%. Али такав радикализам прети Сједињеним Државама још већим проблемима.

Фед Атланте је званично снизио прогнозу економског раста САД на нулу у другом кварталу 2022. У ствари, САД су већ у рецесији. Подићи стопу у овим условима је, у ствари, пуцати себи у ногу, спречавајући већ опадајућу економију да расте.

Прочитајте још:  "Ако падне грчка граница..."
Али алтернатива – наставак политике јефтиног новца – прети да инфлаторну кризу учини потпуно неконтролисаном. Власти САД једноставно немају избора. У оба случаја, економију чекају велики шокови. У једном – инфлација, у другом – колапс надуваног кредитног балона.

Тржиште хипотека, где су стопе скочиле изнад 6%, већ је бурно. Берзе су у пуном јеку. Приноси америчког трезора вртоглаво расту јер постаје све теже сервисирати јавни дуг. Ускоро ће Бела кућа схватити да ће даље затезање шрафова једноставно срушити целу виртуелну економију. И присилити Фед да настави са убризгавањем новца на тржишта. Међутим, у ово време може бити касно – егзистенцијална криза касног либерализма постаје неизбежна.

Малек Дудаков/Телеграм

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *