Кина: Ако Тајван прогласи независност, покренућемо рат без обзира на цену

0

Кина (Фото: Pixabay)

Кина неће оклевати да покрене рат уколико Тајван прогласи независност, рекао је данас у Пекингу портпарол Министарства одбране после састанка министра одбране и његовог америчког колеге у Сингапуру.

„Ако се неко усуди да одвоји Тајван од Кине, кинеска војска неће ни тренутак оклевати да покрене рат, колика год да је цена”, рекао је Ву Ћијан преносећи изјаву министра одбране Веј Фенгеа током сусрета с његовим америчким колегом Лојдом Остином.

Двојица министара су се сукобила данас у Сингапуру: Пекинг је обећао да ће „разбити” сваки покушај Тајвана ка независности, а Вашингтон позвао Кину да престане да дестабилизује то острво са самоуправом.

На састанку у Сингапуру током безбедносног форума „Дијалог Шангрила” амерички министар одбране Лојд Остин рекао је свом кинеском колеги Веју Фенгеу да Пекинг треба да се „уздржи” од сваке нове дестабилизирајуће акције према Тајвану, саопштио је Пентагон, преноси Бета-АФП.

По кинеском Министарству одбране, Пекинг би „разбио у хиљаду комадића” сваки план за проглашењем независности Тајвана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинески министар се жалио свом америчком колеги у Сингапуру због америчке продаје најновијег пакета оружја Тајвану и упозорио на могући сукоб око тог острва с властитом самоуправом које Кина сматра својом територијом.

Веи Фенге је рекао да америчка продаја оружја Тајвану „озбиљно подрива кинески суверенитет и њене безбедносне интересе”, пренела је кинеска телевизија ЧТВ.

Тајван се отцепио од Кине током грађанског рата 1949. и Кина прети да ће употребити силу да припоји острво.

У најновијем пакету оружја, процењеном на 120 милиона долара, САД су објавиле у среду да продају делове за бродове за тајванску Ратну морнарицу.

Прочитајте још:  Блинкен: САД упозоравају Кину да не помаже Русији

Остин је нагласио потребу да се разумно управља конкуренцијом и одрже отворене линије комуникације, према саопштењу америчког министарства одбране.

Он је рекао да су САД посвећене својој дугогодишњој политици према Тајвану, поново је потврдио важност мира и стабилности у тој области и противљење једностраним променама статуса кво, и позвао Кину да се уздржи од даљих дестабилизирајућих акција према Тајвану, навело је америчко министарство.

Politika

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *