Лет који је тражиоце азила требало да пребаци из Велике Британије у Руанду отказан у последњи час

0

Борис Џонсон (Фото: АП Пхото/Алберто Пеззали)

Први лет који је тражиоце азила требало да пребаци из Велике Британије у Руанду отказан је на основу одлуке Европског суда за људска права. Борис Џонсон поново је запретио да ће се Британци повући из те европске институције.

Очекивало се да ће до седам људи, који су дошли у Велику Британију тражећи уточиште, бити пребачени у Руанду, на основу споразума две државе о смештају оних којима још није одобрен азил. Одлука Европског суда за људска права (ЕЦХР) дошла је сат и по пре него што је авион требало да полети.

Прочитајте још:  Злочинац који уништава Србију и претвара је у калифат
Одлука Европског суда за људска права у једном од седам случајева омогућила је адвокатима осталих шест тражилаца азила да поднесу пријаве у последњем тренутку.

Одлука је, како наводи Гардијан, значајан и срамотан ударац за Бориса Џонсона и министарку унутрашњих послова Прити Пател, који су обећали да ће у мају почети да шаљу хиљаде тражилаца азила у ту источноафричку земљу.

Неколико сати пре него што је авион требало да полети британски премијер запретио је да ће Британија повући из ЕЦХР-а и оптужио адвокате да помажу криминалцима који експлоатишу избеглице у Ламаншу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Реагујући на одлуку, Пателова је рекла да је “разочарана” правним изазовом, упутила критике на рачун пресуде и навела да неће одустати.

“Нећемо бити одвраћени од тога да урадимо праву ствар и испунимо наше планове за контролу граница наше земље. Наш правни тим разматра сваку одлуку донету о овом лету и припреме за следећи лет почињу сада”, изјавила је Пателова.

Прочитајте још:  Вогел: Запад више не подржава ОХР - САД и Британија поводом БиХ попуштају пред Русијом
Влада Руанде саопштила је да је и даље посвећена прихвату тражилаца азила које шаље Велика Британија.

“Овакви догађаји нас не спречавају. Руанда остаје у потпуности посвећена томе да ово партнерство функционише. Тренутна ситуација људи који путују на опасна путовања не може се наставити јер узрокује неизрециву патњу многима. Руанда је спремна да прими мигранте када стигну и понуди им сигурност и прилику у нашој земљи”, рекла је портпаролка владе те земље Јоланде Маколо за АФП, наводи Гардијан.

Лет, који је коштао око 500.000 фунти, већ је плаћен из државног буџета, потврдио је владин извор.

Влада Велике Британије је платила 120 милиона фунти као предујам за споразум са Руандом.

Није речено колики је рачун за правне трошкове који је испостављен Влади, и није наведено колико очекује да ће платити будуће летове, смештај и трошкове живота за све који би требало да буду послати у Руанду.

Случај тражиоца азила из Ирака 

Прочитајте још:  Сатаниста Вучић ћути о „тајном споразуму“ са Аустријом о пријему миграната којима није одобрен азил
Европски суд за људска права је испитао случај 54-годишњег тражиоца азила из Ирака који је чамцем прешао Ламанш.

Он је прошлог месеца затражио азил у Великој Британији наводећи као разлог да му је у Ираку живот у опасности. Пет дана касније, уручено му је обавештење да Министарство унутрашњих послова разматра да је његов захтев за азил неприхватљиви и да га пребаци у Руанду.

У извештају лекара из притворског центра наводи се да је можда био жртва тортуре. Затим су му је уручено решење са упутством за пребацивање у Руанду 14. јуна 2022. Међутим, у писму суда наводи се да не би требало да депортиван у уторак увече.

ЕЦХР је саопштио да је посебно узео у обзир доказе да тражиоци азила пребачени из Велике Британије у Руанду неће имати приступ правичним и ефикасним процедурама за одређивање да ли заиста заслужују статус избеглица.

Одлука ЕЦХР-а се позива и на одлуку судије Свифта, који је у петак одбацио захтев за хитно укидање привременог заустављања лета.

Прочитајте још:  Украјинци опет гађали нуклеарку у Запорошкој области, руски ПВО одбио напад
У саопштењу Европског суда за људска права наводи се да је хитна привремена мера одобрена у случају К. Н. “тражиоца азила који се суочава са скорим пребацивањем у Руанду” против Велике Британије.

“Европски суд је указао влади Уједињеног Краљевства да подносилац представке не би требало да буде пребачен у Руанду до три недеље након доношења коначне одлуке у његовом текућем поступку судске ревизије”, наводи се у саопштењу.

Раније је премијер Борис Џонсон поново наговестио да би Велика Британија могла да напусти Европску конвенцију о људским правима како би олакшала одлазак илегалних миграната.

“Да ли ће бити потребно мењати неке законе како би нам помогли док будемо напредовали? Можда”, рекао је Џонсон упитан да ли је време да се Уједињено Краљевство повуче из ЕЦХР-а након владиних потешкоћа у спровођењу политике у Руанди.

Прочитајте још:  Снимак који је узбуркао јавност: Да ли су Руси ухапсили америчког генерала у Украјини (Видео)
Број тражилаца азила за које се очекује да буду послати у Руанду пао је са 130 на почетку прошле недеље, на 31 у петак, и на само седам у уторак.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *